Sastanak župana: Prioritet je uspostava kvalitetnog javnog linijskog prijevoza putnika

16.9.2021.
Sastanak župana: Prioritet je uspostava kvalitetnog javnog linijskog prijevoza putnika

Javni linijski prijevoz putnika, promjene koje donose novi Zakon o obrtu i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, bile su glavne tema Kolegija župana održanog danas u Zagrebu. Na Kolegiju je sudjelovao i varaždinski župan Anđelko Stričak.

S predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture raspravljalo se o mogućnostima proširenja Radne skupine za javnu uslugu kako bi se u obzir uzela šira slika po hrvatskim županijama. Također, napomenuto je da prijedlozi izmjena i dopuna zakona koji se tiču javno-linijskog prijevoza moraju biti sastavljeni tako da sklapanje ugovora o javnoj usluzi u cestovnom prometu bude pravno i organizacijski provedivo.

Uoči donošenja novog Zakona o obrtu razgovaralo se o izmjenama koje predviđaju novu organizaciju obrtničke komore. Trenutno je komorski sustav organiziran na tri razine – Hrvatska obrtnička komora kao nacionalno udruženje, 20 područnih komora i 112 udruženja obrtnika, a prema Obrascu prethodne procjene ukinule bi se područne obrtničke komore. S obzirom na to da zajedničke aktivnosti županija i obrtničkih komora predstavljaju obrtništvo županije, stav županija je da ih treba zadržati u takvom obliku.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek podsjetio je da je u strateškim planovima Zajedničke poljoprivredne politike od 2023. do 2027. puno novina. Osigurat će se sredstva za izravna plaćanja, poboljšanje ruralne infrastrukture te pomorstvo i ribarstvo. Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ubrzat će procese provedbe kako bi se olakšao postupak raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

- Praksa je pokazala da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura - istaknuo je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Galerija slika

Podkategorije

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće