Predstavnici Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava na radnom sastanku kod župana

16.9.2021.
Predstavnici Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava na radnom sastanku kod župana

Predstavnici udruge Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava održali su radni sastanak sa županom Anđelkom Stričak kako bi razgovarali o predstojećim komemoracijama, obilježavanju Međunarodnog Dana ljudskih prava pod pokroviteljstvom Varaždinske županije te aktivnostima Društva koje postoji već dvadeset godina, a tom su prilikom istaknuli uvjerenje da u osnovna ljudska prava spada i pravo na grob svih, pa i onih kojima kosti počivaju u nekoj jami, grabi ili neoznačenom grobištu.

Inače, 26. rujna u Svibovcu Topličkom održava se komemoracija za žrtve prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske u kojima je, nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi, 29. rujna 1943. godine na blagdan Svetog Mihovila, bez suđenja mučeno i poubijano stotinjak ratnih zarobljenika.

U četvrtak, 28. listopada 2021. godine, povodom blagdana Svih Svetih, održat će se spomen i sjećanje na žrtve poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata i poraća kod spomen križa u Dravskoj park šumi Varaždin, podignutom u spomen na žrtve Varaždina, varaždinskih zatvora i logora, kao i za one čija su tijela potkraj svibnja, lipnja i srpnja 1945.,  nošena maticom rijeke Drave iz smjera Slovenije, „plutala“  prema istoku.

Prisutni su raspravljali o tome kako pokopati žrtve grobišta "Jakšenica" - Leskovec u župi Svibovec, stradale 29. rujna 1943. ekshumirane 2014., obzirom da na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu već osam godina čekaju na dostojan pokop.

Sastanaku su nazočili predsjednik Društva Franjo Talan, potpredsjednik Stjepan Jovan te tajnica Društva Jasenka Zdelar.

Galerija slika

Podkategorije

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće