Na Europskom tjednu regija i gradova o angažmanu mladih i projektu YESpecialists

13.10.2021.
Na Europskom tjednu regija i gradova o angažmanu mladih i projektu YESpecialists

12. listopada 2021. – Europsko udruženje regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje (EARLALL) suorganizirao je s Grupom E40, međunarodnim konzultantskim poduzećem, i Centrom za društvene inovacije u Beču, radionicu o pametnom oporavku u ruralnim zajednicama kroz angažman mladih i društvene inovacije, koja je održana u okviru Europskog tjedna regija i gradova 2021 (#EURegionsWeek).

Raspravljalo se o mogućnostima oporavka ruralnih područja kroz različite metode uključivanja dionika, s posebnim naglaskom na angažman mladih i društvene inovacije, a željelo se pokazati i kako različiti izvori financiranja omogućuju angažiranje kreativnih građana koji mogu pomoći lokalnim zajednicama da postanu otpornije.

Radionica je okupila znanje i iskustva „odozdo prema gore“ iz različitih inicijativa koje financira EU. Edina Ocsko, direktorica Grupe E40, predstavila projekt Pripremne radnje na pametnim ruralnim područjima u 21. stoljeću, koje financira Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj. Cilj ove inicijative je razviti i primijeniti pristupe pametnim selima diljem Europe te donijeti zaključke i podržati buduće intervencije politika u pametnim selima.

Zatim je Wolfgang Haider predstavio projekt CERUSI Interreg Srednja Europa, koji provodi ruralni laboratorij za društvene inovacije s ciljem izgradnje vještina i kapaciteta za društvene inovacije i socijalno poduzetništvo.

Posljednja predstavljena inicijativa bio je projekt YESpecialists financiran iz Erasmus+ programa. Ovom je prigodom Barbara Harterink, predstavnica norveške regije Vestland i koordinatorica projekta, predstavila konkretne primjere mladih ljudi koji se bore da nađu svoje mjesto u ruralnim područjima ističući: „Želimo potaknuti poduzetništvo mladih, omogućujući im da žive u ruralnim područjima“.

Uslijedilo je izlaganje Tine Ellingsgaard iz Ringkøbing-Skjerna (Danska), koja je kao članica savjetodavnog odbora za mlade, iznjela konkretno iskustvo o njihovim postignućima.

Događaj je završio okruglim stolom, koji je moderirala Edina Ocsko, a koji se bavio pitanjem uključenosti mladih u lokalne ekosustave. Između ostalog, postavljeno je i pitanje održivosti projekata nakon završetka financiranja iz europskih fondova.

Podkategorije

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće