Dva nova slučaja zaraze, dominaciju preuzela delta varijanta korona virusa

22.7.2021.
Dva nova slučaja zaraze, dominaciju preuzela delta varijanta korona virusa

U Varaždinskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a oporavilo se pet osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je dvoje osoba s težom kliničkom slikom.

Voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Katica Čusek Adamić dr. med. spec epidemiologije pojasnila je kako je u Varaždinskoj županiji, kao i u svim županijama RH, dominaciju preuzela delta varijanta korona virusa.

-Delta varijanta (indijska) je puno zaraznija od prethodnih varijanti koje su cirkulirale našom županijom te je iz tog razloga karantena/izolacija za kontakte pozitivnih osoba vraćena na 14 dana, koliko traje inkubacija ove bolesti. Četvrti val pandemije se počeo događati u Europi i poučeni prethodnim iskustvima taj val neće mimoići Hrvatsku i našu županiju. Virus uvijek pronalazi osjetljive osobe koje još nisu preboljele bolest ili se nisu cijepile – rekla je.

Naglasila je kako je pred vrlo izazovno razdoblje čiji smjer možemo sami odrediti.

-U prethodnim razdobljima jedina mogućnost kontroliranja bolesti je bilo poštivanje epidemioloških mjera i u najgorim situacijama uvođenje restriktivnih mjera poput zatvaranja ugostiteljskih objekata, škola i reduciranje okupljanja svih vrsta.  S vremenom smo bolje upoznali virus, usavršili dijagnostiku, učinili je dostupnijom i otkrili cjepivo - rekla je Čusek Adamić.

Jučer se na punktu u Gospodarskoj cjepilo ukupno 1141 osoba od čega je prvu dozu cjepiva je primilo 437 osoba.

Sutra, 23. srpnja od 8 do 18 sati cijepljenje će biti samo za naručene građane drugom dozom Pfizera, koji su prvom dozom cijepljeni 11. lipnja.

-U našoj županiji cijepimo neprekidno od početka ove godine i svima smo dali i dajemo mogućnost da se cijepi bilo putem liječnika opće medicine, otvorenih punktova, cijepljenjem  u tvrtkama, u udaljenim općinama, cijepljenjem u bolnici ili cijepljenjem u našoj ustanovi. Kakva će nam jesen biti, sada ovisi o nama samima. Ako želimo zdravu i mirnu jesen, cijepit ćemo se i dati svoj udio u borbi protiv ovog virusa i vratiti zdravlje u našu županiju – zaključila je Čusek Adamić.

Podkategorije

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće