Službeni internet portal Varaždinska županija

Po deseti puta kreće kampanja ''Odaberi svoju školu''

OBJAVLJENO 01.03.2017.

Danas su u Županijskoj palači u Varaždinu održani radni sastanci ravnatelja osnovnih i srednjih škola na kojima je najavljena deseta po redu kampanja „Odaberi svoju školu“, koju Varaždinska županija provodi zajedno s partnerima: Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom Varaždin, Obrtničkom komorom Varaždinske županije, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područnim uredom Varaždin i Centrom izvrsnosti za hrvatski jezik.
 
Kampanja započinje u ponedjeljak 24. travnja 2017. u OŠ Novi Marof, a završava 8. svibnja 2017. u OŠ „Ivana Kukuljevića Sakcinskog“ u Ivancu, a u tom će se periodu učenicima osmih razreda predstaviti sve srednjoškolske ustanove s područja Varaždinske županije, čime će im se značajno olakšati donošenje odluke o nastavku školovanja.
 
Župan Varaždinske županije Predrag Štromar na sastancima je istaknuo, uz sve ono što Županija ulaže u obrazovanje, kako se kampanja provodi već desetu godinu te je dobro prihvaćena i puno pomaže učenicima oko odabira srednje škole.
- I ove godine predstavit ćemo sve programe i zanimanja u našim srednjim školama te učenike nastojati školovati za realne potrebe gospodarstva ili uspješan nastavak studija. Prije nekoliko dana svi župani smo kod ministra znanosti i obrazovanja i izrazili nezadovoljstvo oko odobravanja novih zanimanja i razreda. Tako se iznjedrila ideja da županije same provode politiku srednjoškolskog obrazovanja, odnosno da same odlučuju o svojoj strategiji razvoja na koji način i kakve kadrove će obrazovati. Time bi se stvorio puno bolji i kvalitetniji odnos sa svim institucijama koje brinu o zapošljavanju. Nama je rekord za otvaranje jednog novog razreda bio godinu i osam mjeseci. I to za zanimanje drvni tehničar. Za zanimanje CNC operatera mi dobijemo 20 mjesta, prijavi se 41 učenik, a trebamo ih 441 na tržištu – objasnio je župan Štromar dodavši kako nas u sljedećih nekoliko godina očekuje jedna ogromna informatička revolucija u obrazovanju, koja je  započela u Velikoj Britaniji i Belgiji, a upravo bi Varaždinska županija već od ove jeseni mogla biti pilot projekt za Hrvatsku u inicijativi kojoj je cilj svakom učeniku 7. razreda osigurati posebni uređaj na kojem će učiti programirati.
 
Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek iznio je konkretne brojke za ovu školsku godinu u kojoj osmi razred završava 1751 učenik dok je za iduću školsku godinu u srednjim školama Varaždinske županije planirano 2075 mjesta. Od toga 30% u gimnazijskim, a 70% u strukovnim programima.
-Smanjili smo za jedan razred programe opće gimnazije, po jedan razred ekonomista, tehničara za računalstvo i medicinskih sestara, dok smo za čak tri razreda povećali programe školovanja za CNC operatera – istaknuo je pročelnik Huđek te dodao kako se dalo prostora svim onim strukovnim zanimanjima koja su u ovom trenutku važna.
 
Prorektor Sveučilišta Sjever izv.prof.dr.sc. Damir Vusić predstavio je ravnateljima programe i mogućnosti koje nudi Sveučilište Sjever, dok su predstavnice AZRA-e d.o.o. informirale o projektu „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“ i mogućnostima prijave na natječaj „Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja“.
 
Sastancima su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić te predstavnici partnera u Kampanji.
 
RASPORED KAMPANJE:
 

  • 24.04.2017. OŠ Novi Marof u 18.00 sati
  • 25.04.2017. OŠ Visoko u 18.00 sati
  • 26.04.2017. OŠ „Antuna i Ivana Kukuljevića“ Varaždinske Toplice u 18.00 sati
  • 27.04.2017. OŠ Ludbreg u 18.00 sati
  • 28.04.2017. OŠ Kneginec Gornji u 18.00 sati
  • 02.05.2017. OŠ Petrijanec u 18.00 sati
  • 03.05.2017. OŠ Vidovec u 18.00 sati
  • 04.05.2017. Druga gimnazija Varaždin u 18.00 sati
  • 05.05.2017. OŠ „Ante Starčevića“ Lepoglava u 18.00 sati
  • 08.05.2017. OŠ „Ivana Kukuljevića Sakcinskog“ Ivanec u 18.00 sati

NAJČITANIJE NOVOSTI