Službeni internet portal Varaždinska županija

Vatrogasna zajednica proslavila 25 godina rada, župan Čačić kum novoj zastavi

OBJAVLJENO 29.12.2018.

Prigodnom svečanošću u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu Vatrogasna zajednica Varaždinske županije obilježila je 25 godina rada i djelovanja.

Svečanosti su prisustvovali i mnogi uvaženi gosti , župan Varaždinske županije Radimir Čačić, saborski zastupnici Anđelko Stričak i dr.sc. Josip Križanić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te mnogi drugi.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljka Vukalovića koji je podsjetio na povijest i aktualni trenutak Vatrogasne zajednice Varaždinske županije koja je osnovana 10. srpnja 1993. godine. prisutnima se obratio i župan Čačić.
– Vatrogastvo se u velikoj mjeri definira hrabrošću. Ali vatrogastvo je i čovjekoljublje, fizička spremnost i spretnost, uložen rad i trud. A kad se govori o hrabrosti, stožernoj vrlini, možemo reći da hrabrost nije samo jedna od vrlina, hrabrost je točka testiranje svake vrline u nekom trenutku. Vatrogastvo je profesija, ali i dobrovoljna djelatnost, koje bez ikakve kurtoazije zaista zaslužuje poštovanje. Čestitam svim vatrogascima ovu vrijednu obljetnicu te im želim puno uspjeha i sreće u radu – istaknuo je župan.

Vrijedi istaknuti kako je 2005. godine varaždinsko vatrogastvo zauvijek upisano zlatnim slovima u povijest europskog vatrogastva organizacijom dotad najmasovnije Vatrogasne olimpijade CTIF-a s oko 3500 sudionika iz 32 zemlje svijeta.

Inače, danas u Varaždinskoj županiji djeluju 123 dobrovoljna vatrogasna društva te više od 10.000 vatrogasaca, od kojih je 1900 operativno, a županijska Vatrogasna zajednica okuplja gotovo 160 organizacija. Prosječni godišnji broj intervencija je oko tisuću. Vatrogasci iz Varaždinske županije 14 su se puta plasirali na Olimpijadu, a devet su puta bili državni prvaci.

Tijekom svečanosti vatrogascima i gostima uručena su priznanja i diplome novim vatrogasnim časnicima, a predsjedniku Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Vukaloviću predani je i novi vatrogasni barjak od strane župana Čačića.

NAJČITANIJE NOVOSTI