Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždinska županija najuspješnija u Hrvatskoj po povlačenju EU novca za energetsku obnovu javnih zgrada

OBJAVLJENO 02.05.2020.

Po povlačenju bespovratnog europskog novca za energetsku obnovu javnih zgrada Varaždinska županija najuspješnija je u Hrvatskoj. U Varaždinskoj županiji se provode projekti energetske obnove ukupno vrijedni gotovo 320 milijuna kuna, za koje je odobreno čak 164,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. 

Pokazuju to podaci Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja o energetskoj obnovi javnih zgrada koji su objavljeni na portalu Župan.hr 21. travnja. 

- U kontekstu mjerenja uspješnosti realizacije EU projekata, činjenica jest da pojedine županije provode veći broj manjih projekata energetske obnove ili su dali više svojeg novca. Međutim, koliko je koja županija povukla bespovratnog europskog novca, jedini je ozbiljan, relevantan i jasan kriterij kad se analizira uspješnost županija u pripremi i realizaciji EU projekata. Iako se provedba EU projekata često prezentira na način da se stvarne činjenice ne pokazuju dovoljno jasno, u ovom slučaju je jasno da je Varaždinska županija najbolja po jedinom relevantnom kriteriju, a taj je iznos dobivenog EU novca – istaknuo je župan Radimir Čačić. 

Varaždinska županija je i dalje, kao i svake godine od dolaska župana Čačića, na prvom mjestu po iznosu povučenog EU novca, na drugom mjestu je Osječko-baranjska županija s povučenih 162,5 milijuna kuna za projekte ukupne vrijednosti 290,3 milijuna kuna, a treći Grad Zagreb s povučenih 157,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte ukupne vrijednosti 347,8 milijuna kuna

NAJČITANIJE NOVOSTI