Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždinska županija ostvarila višak prihoda od 3,3 milijuna kuna

OBJAVLJENO 30.09.2020.

Unatoč epidemiji koronavirusa, Varaždinska županija je u prvom polugodištu ove godine ostvarila višak prihoda od 3,3 milijuna kuna. Izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2020., kao i treći rebalans proračuna za ovu godinu prihvatili su vijećnici Županijske skupštine na sjednici održanoj u Areni Varaždin u srijedu, 30. rujna.

- Iako su se očekivale značajne negativne posljedice koronakrize, u Varaždinskoj županiji relativno uspješno držimo pod kontrolom proračun u cjelini. Prihodi i primici ostvareni su u iznosu od 118,5 milijuna kuna, što je 42,4 posto godišnjeg plana. Iako izvorni prihodi uslijed koronakrize bilježe pad od 23 posto zbog pada poreza na dohodak, u prvoj polovici ove godine imali smo ozbiljno povećanje na drugim izvorima. Rast bilježe EU sredstva, namjenske pomoći i decentralizirana sredstva, pa ne samo da nismo u minusu, nego smo ostvariti suficit, što je jako dobra vijest – rekao je župan Radimir Čačić.

Naglasak proračunske potrošnje je bio na gospodarstvu, pa su sredstva namijenjena programima gospodarstva povećana tri puta, s 1,6 milijuna kuna na 5,3 milijuna. Županija je izdvojila 2,7 milijuna kuna pomoći za 558 obrtnika. Ujedno je dokapitalizirana tvrtka Bukotermal s ciljem nastavka projekta geotermalni izvori.

Trećim rebalansom za 2020. godinu proračun je s 291,2 milijuna kuna smanjen na 284,7 milijuna. - Rebalans govori kako ćemo završiti ovu godinu. Proračun je smanjen za 6,5 milijuna kuna ili 2,3 posto, što pokazuje da smo se relativno dobro izvukli iz ove krize. Konsolidirani proračun, dakle proračun s uključenim svim korisnicima, bilježi neznatne promjene od 0,5 posto. Ukupna vrijednost konsolidiranog proračuna je 1,7 milijarde kuna, što je ogroman, rekordan iznos. Od toga na EU sredstva otpada 260 milijuna kuna ili 16 posto, što je nikad veći utjecaj EU sredstava – istaknuo je župan Čačić.

Rebalansom je osigurano 1,5 milijuna kuna za subvencije građanima za troškove dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća, dok je 300.000 kuna za otkup zgrade i zemljišta za prezentacijski centar Gaveznica. Smanjenje se pak u najvećoj mjeri odnosi na smanjenje zaduženja u iznosu od 5,6 milijuna kuna izgradnju OŠ Martijanec budući da će se od planiranih 7 milijuna kuna kredita ove godine realizirati 2 milijuna, dok se 5 milijuna prebacuje u 2021. godinu. Sam izvorni dio proračuna bilježi neznatne promjene od 0,8 milijuna kuna te ostaje u okviru 77 milijuna kuna.

Vijećnici su prihvatili i izvješće o radu župana za prvo polugodište 2020. godine.

- Posebno želim istaknuti naše sudjelovanje i doprinos svih zaposlenih u Županiji i povezanim ustanovama i tvrtkama u podršci i pomoći za obrtnike, kojima smo u najtežem trenutku pomogli s po 3.000 ili po 5.000 kuna. Ujedno smo odlučili pomoći građanima sufinanciranjem dokumentacije potrebne za energetsku obnovu obiteljskih kuća, pri čemu smo donijeli odluku da ćemo subvencije do 2.500 kuna isplatiti svima, bez obzira jesu li se uspjeli prijaviti na javni poziv Fonda. Prvu polovicu ove godine obilježile su i ozbiljne pripreme koje su rezultirale odličnim uspjehom na najprestižnijoj svjetskoj izložbi, na 17. Decanter World Wine Awards u Londonu, gdje su naši vinari osvojili čak 22 medalje i 11 preporuka. Rezultat uspostave sustava selekcije i edukacije, kao i financiranja kandidature naših vina u Londonu, jasno je vidljiv iz činjenice da su vina iz Varaždinske županije 2018. dobila samo jednu preporuku, 2019. četiri medalje, a 2020. smo s 22 medalje i 11 preporuka druga najuspješnija županija, odmah iza Istre, a ispred Dubrovačko-neretvanske, Osječko-baranjske i drugih županija. Izniman uspjeh ostvarila su naša zaštićena Varaždinska bučina ulja. Početkom godine osvojili smo osam medalja u Austriji, gdje je naš proizvođač proglašen i šampionom, a potom su naša dva ulja osvojila zlata na prestižnoj izložbi Monde Selection u Bruxellesu u konkurenciji 3.500 prehrambenih proizvoda iz više od 100 zemalja, čime smo se pozicionirali kao regija najkvalitetnijih bučinih ulja na svijetu – istaknuo je župan Čačić.

Napomenuo je da se završavaju ulaganja u kompleksu Opće bolnice Varaždin, gdje traje izgradnja novog objekta u kojem će biti objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija. U Varaždinskim Toplicama je pak donesena odluka o izvođaču radova za izgradnju Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine u sklopu topličke Specijalne bolnice.

- Ne bude li žalbi, ugovor će se potpisati u listopadu, a u proceduri je potpisivanje ugovora o sufinanciranju s Ministarstvom zdravstva. Za izgradnju Nacionalnog centra osigurali smo 83 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, dok bi Vlada iz državnog proračuna osigurala 24 milijuna kuna, a ostatak od 5,6 milijuna kuna Specijalna bolnica, koja je već izdvojila i 5,6 milijuna za svu potrebnu dokumentaciju – rekao je župan.

Prihvaćeno je i zaduženje u iznosu od 2 milijuna kuna za izvantroškovničke radove u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin. Tijekom provođenja EU projekta energetske obnove Doma, vrijednog 31,3 milijuna kuna, pokazalo se da su nužni dodatni radovi od 2 milijuna kuna. Potrebna je sanacija dotrajalih konstrukcija i instalacija, pa će se zaduženjem na rok od 10 godina uz fiksnu kamatnu stopu od 1,60 posto u Domu obaviti niz radova.

- Ulažemo ogroman novac u objekt koji nije u našem vlasništvu, nego u vlasništvu države, ali ne možemo dopustiti da Dom za starije i nemoćne osobe propadne. Od države i resornog ministra Josipa Aladrovića zatražili smo da se naš Dom napokon stavi u ravnopravan položaj s drugim domovima. Izgubili smo više od 25 milijuna kuna, jer država po korisniku plaća čak 40 posto manje sredstava u odnosu na druge domove u Hrvatskoj – napomenuo je Čačić.

Županijski vijećnici su odobrili zaduženje ŽUC-a za financiranje ulaganja u održavanje županijskih i lokalnih cesta na području Varaždinske županije. Zaduživanje u iznosu od 15 milijuna kuna kod ZABA-e je uz rok otplate od osam godina uz kamatnu stopu od 1,40 posto. Suglasnost su zatražili jer je posljednjih nekoliko godina došlo do značajnog smanjenja prihoda županijskim upravama za ceste, a kreditna sredstva će se uložiti u sanaciju klizišta na županijskim i lokalnim cestama (3 milijuna kuna), za asfaltiranje dotrajalih dionica na županijskim i lokalnim cestama (7 milijuna kuna) te za izvanredno održavanje (5 milijuna kuna). ŽUC-u su vijećnici dali suglasnost i na treće izmjene i dopune Financijskog plana za ovu godinu, kao i na izvršenje Financijskog plaza za prvu polovicu ove godine.

Županija će sa 60.000 kuna financirati projekt izgradnje Spomen obilježja poginulim i nestalim policijskim službenicima PU varaždinske u Domovinskom ratu, odlučili su županijski vijećnici. Riječ je o projektu koji je PU varaždinska pokrenula u suradnji s Udrugom specijalne policije PU varaždinske „Roda“ i još tri udruge. Spomenik u čast 37 policijskih službenika koji su izgubili život u Domovinskom ratu nalazit će se u Milčetićevoj ulici u Varaždinu kod zgrade PU varaždinske.

Na sjednici Županijske skupštine prihvaćeno je izvješće provedbi modela JPP-a, izvješće o stanju u prostoru Varaždinske županije za razdoblje od 2015. do 2019. godine, kao i izvješće o provedbi Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama Varaždinske županije za razdoblje od 2015. do 2019. godine.

NAJČITANIJE NOVOSTI