Službeni internet portal Varaždinska županija

Upisi: u srednjim školama Varaždinske županije 2.194 mjesta za osmaše, pokrenuti novi programi u strukovnom obrazovanju

OBJAVLJENO 15.06.2020.

Srednje škole u Varaždinskoj županiji spremne su za upise učenika osmih razreda u prvi razred u novoj školskoj godini 2020./2021. U ovoj školskoj godini koja je bila specifična prvo zbog štrajka, a potom zbog epidemije koronavirusa, osmi razred završava 1.717 učenika. U 16 srednjih škola te dva centra za odgoj i obrazovanje je ukupno 2.194 slobodnih mjesta, pri čemu je 70 posto strukovnih programa te programa iz likovne i glazbene umjetnosti, a 30 posto gimnazijskih programa.

Iako zbog epidemioloških mjera nije mogla organizirati već tradicionalnu kampanju „Odaberi svoju školu“, Varaždinska županija će sve srednje škole i njihove programe osmašima predstaviti u digitalnom obliku. Svi učenici osmih razreda će od svojih razrednika na elektroničku poštu dobiti digitalnu knjižicu „Odaberi svoju školu“, s opisima svih zanimanja i kratkim filmovima o svakoj srednjoj školi. Digitalna knjižica bit će dostupna i na internetskoj stranici Županije te na stranicama svih osnovnih i srednjih škola.

- Po broju učenika u osnovnim školama Varaždinska županija je 8. mjestu u Hrvatskoj, dok smo po broju učenika srednjih škola na visokom 5. mjestu i ispred nas su samo četiri najveća hrvatska grada, Zagreb, Split, Osijek i Rijeka. Imamo 798 ili 13,27 posto učenika iz drugih županija, odnosno iz svih županija osim Zadarske i Dubrovačko-neretvanske. To najbolje potvrđuje kvalitetu našeg obrazovnog sustava. Očekujemo da će i ove godine programi u naše škole privući djecu iz drugih županija, jer imamo najkvalitetniji obrazovni sustav u Hrvatskoj. Kontinuirano ulažemo u infrastrukturu i opremu, ali i u programe, s jedne strane za darovitu i visokomotiviranu djecu, a s druge strane u razvoj strukovnih programa s ciljem da djecu obrazujemo za stvarne potrebe realnog sektora – istaknuo je zamjenik Tomislav Paljak na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 15. lipnja.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek napomenuo je da, uz kontinuirana ulaganja u infrastrukturu i opremu, posebnu snagu obrazovnog sustava u Varaždinskoj županiji čine mreža škola i mreža programa te interakcija školskih ustanova, centara izvrsnosti i realnog sektora.

- Po prijedlogu upisnih mjesta, u trogodišnjim strukovnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja i dualnom obrazovanju smo 40 posto jači u odnosu na prosjek Hrvatske. Radi se o modelima koji podrazumijevaju učenje u školi te praksu na radnome mjestu, a time smo reagirali upravo na potrebe našeg gospodarstva. Primjerice, od 18 učenika koji se u cijeloj Hrvatskoj školuju za zanimanje limar, njih 11 ili čak 61 posto je iz Varaždinske županije, tapetara je 54 posto, tokara 32 posto, strojobravara 19 posto, CNC operatera 15 posto, zidara 14 posto, pekara 12 posto. Za razliku od toga, po administrativnim zanimanjima smo slabiji u odnosu na prosjek države – rekao je pročelnik dr. sc. Miroslav Huđek.

I ove godine su pokrenuti novi obrazovni programi: u Srednjoj školi Ludbreg učenici se mogu školovati za CNC operatera ili kuhara po modelu dualnog obrazovanja. Po modelu dualnog obrazovanja u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin upisuju se budući frizeri i kozmetičari, a po jedinstvenom modelu obrazovanja mljekari i staklari. Donesen je i novi strukovni kurikulum za program tehničara cestovnog prometa u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin.

- Županija posebno vodi brigu tome da omogućimo učenicima školovanje za zanimanja za koja mogu dobiti stipendije, pri čemu stipendije Ministarstva gospodarstva iznose 1.500 kuna za programe po jedinstvenom modelu obrazovanja, 740 kuna su stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe dualnog obrazovanja, a 300 kuna mjesečno stipendije Varaždinske županije za poljoprivredna zanimanja. Treba napomenuti i to da se za programe dualnog obrazovanja plaća praksa, koja za prvu godinu iznosi 10 kuna po satu, za drugu 15 kuna po satu, a za treću 18 kuna po satu – naveo je dr. sc. Huđek.

Zamjenik Paljak je podsjetio da Županija više od 50 posto svojeg proračuna izdvaja upravo za školstvo, a u ovoj godini počinju posebno važna ulaganja za strukovna zanimanja.

- Pred nama je ogromno ulaganje vrijedno čak 160 milijuna kuna u dva regionalna centra kompetentnosti za strukovno obrazovanje, koji će biti centri izvrsnosti u području poljoprivrede pri Srednjoj školi Arboretum Opeka, te u zdravstvu pri Medicinskoj školi u Varaždinu. Ta dva centra smo dobili prvenstveno zahvaljujući odličnim rezultatima koje postižu naše škole u strukovnom obrazovanju. Nastavljamo i s ulaganjima te razvojem Centara izvrsnosti Varaždinske županije, jedinog Europskog centra za darovite u Hrvatskoj, u koje smo dosad smo uložili više od 35 milijuna kuna i kontinuiramo ih razvijamo – istaknuo je Paljak.

Datumi upisa u srednje škole su zbog epidemije koronavirusa pomaknuti, pa će se učenici u željene obrazovne programe prijavljivati od 8. do 12. srpnja, od 13. do 16. srpnja provodit će se dodatni ispiti i provjere, dok će srednje škole konačne ljestvice objaviti 25. srpnja. Od 27. do 31. srpnja učenici će imati rok za  dostavu dokumenata potrebnih za upis, osobno ili online, dok će 1. kolovoza biti objavljen okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok.

NAJČITANIJE NOVOSTI