Službeni internet portal Varaždinska županija

U Županijskoj palači održana radionica „Jedan dan kao član Europskog vijeća“

OBJAVLJENO 12.03.2019.

Na inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije te u suradnji s Diplomatskim klubom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Uredom za informiranje Europskog parlamenta u utorak, 12. ožujka 2019. godine, u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu održana je radionica „Jedan dan kao član Europskog vijeća“.

Uvodno se sudionicima obratio predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki :

- Danas vam neću govoriti zašto je bitno da glasate na izborima za Europski parlament, neću vam govoriti o prednostima Europsko unije, već ću vam reći da iskoristite ovu radionicu kako biste se upoznali s funkcioniranjem Europskih institucija i na temelju toga procijenite trebate li glasati na izborima za Europski parlament. – istaknuo je Lukavečki.

Učenicima i studentima iskazao je potporu i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

- Drago mi je da ste svojim dolaskom pokazali interes za Europsku uniju, izbore za Europarlament, ali i za politiku općenito. Varaždinska županija je dobar primjer kako se benefiti od Europske unije mogu ostvarivati na vrlo konkretnim područjima i u konkretnim projektima. Od dolaska župana Čačića na vlast, Varaždinska županija postala je najuspješnija Županija u RH po ugovorenim projektima financiranih iz sredstava EU. Na prostoru Varaždinske županije odvijaju se procesi u vrijednosti većoj od 730 milijuna kuna. Drago mi je da ste kao mladi ljudi prepoznali važnost političkog angažmana i da svojim znanjem i energijom doprinosite boljitku društva. – naglasio je zamjenik Paljak.

Zamjenik Paljak istaknuo je i činjenicu da se 2014. godine Republika Hrvatska nalazila među pet zemalja s najlošijom izlaznosti, a od ukupno 25,24% birača glasalo je 13% mladih i te brojke trebamo promijeniti.

Projekt je bio realiziran u dvije faze. U prvoj fazi je učenicima i studentima kroz uvodno predavanje predstavljen ustroj i rad Europskog vijeća, dok je u drugoj fazi održana simulacija sjednice Europskog vijeća na temu „Migracije i sigurnost vanjskih granica EU“. Kroz aktualnu temu učenici i studenti su raspravili čitav niz solucija za problematiku migracija koja potresa Europu proteklo vrijeme.

NAJČITANIJE NOVOSTI