Službeni internet portal Varaždinska županija

Sljedeće godine počinje gradnja spomen obilježja poginulim i nestalim pripadnicima PU Varaždinske u Domovinskom ratu

OBJAVLJENO 27.11.2020.

Sljedeće godine će na prostoru Policijske uprave varaždinske u Milčetićevoj ulici u Varaždinu početi izgradnja Spomen obilježja poginulim i nestalim policijskim službenicima PU varaždinske u Domovinskom ratu. Najavio je to načelnik PU varaždinske Predrag Benčić 27. studenoga na potpisivanju ugovora o dodjeli financijskih sredstava iz proračuna Varaždinske i Međimurske županije. 

Ugovor su s Udrugom specijalne policije „Roda“, koja provodi projekt te je formalni nositelj natječajne dokumentacije prema Ministarstvu hrvatskih branitelja, potpisali zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin i župan Međimurske županije Matija Posavec.

- Prvi dio projekta je gotov budući da je dovršena sva projektna dokumentacija, a izabran je i izvođač radova tako da se nadam da će iza Nove godine početi sama izgradnja spomen obilježja. Uz Varaždinsku i Međimursku županiju, obol je dao i Grad Varaždin time što je rekonstruirao Milčetićevu ulicu te u dijelu, na kojem će biti spomenik, obavio pripremne radove. Spomen obilježje će biti mjesto pijeteta prema 37 preminulih i nestalih policijskih službenika naše Policijske uprave u Domovinskom ratu, mjesto na kojem ćemo im se moći pokloniti i zahvaliti za žrtvu koju su dali Hrvatskoj. Žitelji Varaždina i Varaždinske županije će istovremeno dobiti novi mali trg – istaknuo je načelnik Benčić.

Natječaj za idejno rješenje spomen obilježja je proveden s Društvom arhitekata Varaždin, a izabrano je rješenje tima Nikola Fabijanić, Josip Fabijanac i Domagoj Kolonić. Nit vodilja je bila izrada interaktivnog spomenika, u ovom slučaju spomen-ograde kojom se stvara posebna memorijalna os u kojoj 37 stupova simbolizira poginule i nestale policijske službenike.

- Svaka krizna situacija iznjedri posebne ljude koji su se spremni žrtvovati više od ostalih. U 90-im godinama to su svakako bili pripadnici PU varaždinske, koja je tada obuhvaćala policijske postaje Varaždin, Čakovec, Ivanec, Novi Marof i Ludbreg. Jedinica specijalne policije Roda dala je veliki doprinos u oslobađanju Varaždina, ali i svih ostalih dijelova Hrvatske. Jedan od najtragičnijih trenutka bio je proboj u Vukovar, kada je 21 policijski službenik poginuo, a pet ih je nestalo. Ukupno je tijekom Domovinskog rata poginuo 31 pripadnik PU varaždinske, a šestorica su nestala. Ovo obilježje će čuvati spomen na sve njih. Radi se modernom rješenju s tradicionalnim elementima i vjerujem da će se dobro uklopiti u središte Varaždina – istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

Međimurska županija je također široka srca pristupila ovoj suradnji, naveo je međimurski župan Posavec.

- Suradnja je prije svega utemeljena na poštovanju prema slavnoj novijoj hrvatskoj povijesti, prema onima koji su dali najvrednije što imaju, a to je svoj život za domovinu. Tih ljudi se nikada ne smijemo odreći niti ih zaboraviti. Ovo spomen obilježje će biti trajno obilježje za ovu i buduće generacije na njihovu žrtvu – napomenuo je Posavec.

Ukupna vrijednost projekta je oko 480.000 kuna, pri čemu je Varaždinska županija izdvojila 60.000 kuna, a Međimurska županija 40.000 kuna. Udruga Roda je putem natječaja dobila 50.000 kuna od Ministarstva hrvatskih branitelja za pripremu i provedbu javnog natječaja za odabir idejnog rješenja, a javili su se i na natječaj Ministarstva za sufinanciranje same gradnje.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali i predstavnici Udruge specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin kao formalni nositelji natječajne dokumentacije prema Ministarstvu hrvatskih branitelja i zamjenik načelnika Policijske uprave Međimurske Vladimir Faber.

Projekt provodi PU varaždinska u partnerskom odnosu s Udrugom SJP „Roda“ Varaždin, Hrvatskim društvom logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice Varaždin, Udrugom roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Županije varaždinske i Udrugom obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije.

NAJČITANIJE NOVOSTI