Službeni internet portal Varaždinska županija

Podržimo „Belinu lipu“ u Visokom da postane Hrvatsko stablo godine

OBJAVLJENO 30.08.2019.

„Belina lipa“ u Visokom, zaštićeni spomenik prirode i jedno od najstarijih stabala u Hrvatskoj, natječe se za titulu Hrvatsko stablo 2019. godine.

Podršku Općini Visoko i načelniku Dragutinu Matekoviću, koji su kandidirali „Belinu lipu“ na nacionalni natječaj, u Bučogradu su u četvrtak, 29. kolovoza, uz župana Radimira Čačića i savjetnicu Nataliju Martinčević, dali premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Goran Jandroković, saborski zastupnik Anđelko Stričak, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot i varaždinski gradski vijećnik Miroslav Marković.

- Pozivamo sve građane da podrže kandidaturu i glasuju za „Belinu lipu“, zaštićeno stablo čija se starost procjenjuje na 777 godina – pozvala je Natalija Martinčević.

Natječaj za Hrvatsko stablo godine počeo je 1. kolovoza u ponoć, a trajat će do 15. rujna, također do ponoći.

Glasovati možete na:https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/

Natjecanje organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama i Hrvatskim agrometeorološkim društvom. U konkurenciji za Hrvatsko stablo 2019. je šest kandidata, proglašenje će biti 22. listopada, a pobjednik će biti kandidiran za Europsko stablo 2020.  godine.

Belina lipa je zaštićena još 1966. godine, jer ne samo da se ubraja među najstarija stabla u Hrvatskoj, nego ima veliki kulturno-povijesni značaj. Prema legendi, zasadio ju je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović kada je davne 1242. godine bježao pred Tatarima u Dalmaciju. O legendarnoj lipi je prije stotinu godina nepoznati pjesnik ispjevao pjesmu, a pod njezinom su se krošnjom odvijali svi važni događaji toga kraja.

NAJČITANIJE NOVOSTI