Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana radionica u okviru projekta »Resilience Officer for Social Emergencies

OBJAVLJENO 06.11.2019.

Dana 30. i 31. lstopada 2019. u konferencijskoj dvorani Park Boutique Hotela u Varaždinu  održana je radionica u okviru projekta  »Resilience Officer for Social Emergencies – Časnik za pružanje socijalne pomoći ugroženim skupinama u vrijeme i nakon kriznih stanja čiji su uzrok klimatske promjene«, a koja se financira u sklopu projekta Erasmus+ - KA2 RespOnSE. Cilj projekta je izraditi kurikulum za obuku mladih volontera koji će pomagati ugroženim skupinama za vrijeme i nakon velikih nesreća i katastrofa. 

U navedenom projektu Županija sudjeluje kao partner s Italijom, Španjolskom, Grčkom, Nizozemskom i Bugarskom. Vodeći partner je talijanska agencija za obuku CSL LA CREMERIA iz općine Cavriago pokrajine Reggio Emilia. 

Projektom će se izraditi kurikulum za obuku volontera u kriznim situacijama. Svaka zemlja partner obraditi će specifično područje potrebno za izradu kurikuluma. Na svakoj radionici analizirati će se do sada izrađen/predložen kurikulum, te će raspravljati o ulozi i doprinosu volonterstva u procesu upravljanja krizama što će dovesti do donošenja konkretnih zaključaka poboljšanja solidarnosti u kriznim vremenima te kako bolje uključiti građane u aktivnosti volontiranja i koji su mogući scenariji. Volonterstvo se smatra temeljnim elementom solidarnosti u kriznim vremenima i treba ga poticati. Ovo je značajno na lokalnoj razini, ali i na europskoj razini. Iz tog razloga pitanje volonterstva bit će tema svih rasprava na radionicama i primjeri najboljih praksi uključivanja volontera bit će prezentirani.

Sve radionice će biti provedene uz doprinos, mišljenje i stručnost transnacionalnih projektnih partnera. Rezultati svih radionica biti će sažete u na konačnoj konferenciji projekta.

Na radionici su sudjelovali predstavnici Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Gradskog društva Crvenog križa Grada Varaždina, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske žuapnije, Policijske uprave Varaždinske, Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, Gorske službe spašavanja, Stanice Varaždin i predstavnici Varaždinske županije zaduženi za sustav civilne zaštite.

NAJČITANIJE NOVOSTI