Službeni internet portal Varaždinska županija

Od 46 škola u Varaždinskoj županiji, 13 prelazi na rad u dvije smjene, Županija kupuje 40.000 maski za sve učenike i djelatnike

OBJAVLJENO 28.08.2020.

Od 7. rujna nastava će u 46 osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije početi za više od 16 tisuća učenika, pri čemu će većina na nastavu i dalje ići u jednoj smjeni, dok će se u 13 škola mijenjati način rada prelaskom u dvije smjene. „Hibridni“ model će imati samo dvije škole, i to za više razrede s tri dana boravka u školi i dva dana kod kuće te obrnuto.

- U Varaždinskoj županiji je 16.000 učenika i dvaput više roditelja, a tu su i bake i djedovi, čime je ova tema iznimno značajna za više od 50 tisuća građana. Koliko čujemo i vidimo iz javnih rasprava, Hrvatska nije u potpunosti spremna za početak nastave u uvjetima epidemije koronavirusa. To se odnosi i na nas iako je Varaždinska županija u vrhu po razini spremnosti i opremljenosti. No, za razliku drugih, mi jednostavnije svladavamo izazove i probleme jer imamo uvjete za 94 posto učenika u jednosmjenskoj nastavi, dvaput više od hrvatskog prosjeka, a zahvaljujući ulaganjima u izgradnju i dogradnju prije 15-ak godina. Ta ulaganja već su potvrdila svoju obrazovnu i društvenu korist, a sada su posebno značajna i u zdravstvenom smislu – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Varaždinska županija će snositi sve povećane troškove poslovanja, kao što su dodatni troškovi prijevoza te viši troškovi energenata za škole koje će početi raditi u dvije smjene, napomenuo je. 

- Ujedno ćemo osigurati po dvije platnene maske za svakog učenika i svakog djelatnika. Ukupno je riječ o 40.000 maski, 23.000 za osnovne i 17.000 za srednje škole. Za osnovne škole će se šivati u Zaštitnoj radionici Srednje strukovne škole, a za srednje škole u tvrtki Varteks – istaknuo je župan Čačić.

Na novi način rada prelazi ukupno 8 osnovnih i 5 srednjih škola, a o kojim obrazovnim ustanovama se radi iznio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

- Osam OŠ koje su radile u jednoj smjeni, a sada prelaze na rad u dvije smjene su: osnovne škole u Brezničkom Humu, Sračincu, Svetom Đurđu, Varaždinskim Toplicama, Vidovcu, Knegincu Gornjem, Ludbregu i Novom Marofu, zajedno s područnom školom u Remetincu. Hibridnu nastavu u kojoj se razred dijeli u dvije grupe, pri čemu je jedna kod kuće, a druga u školi, za više razrede imat će OŠ „Ivana Kukuljevića Sakcinskog“ u Ivancu i OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec. Od 13 srednjih škola čiji smo osnivači, na novi način rada u dvije smjene prelaze: Prva gimnazija, Druga gimnazija Varaždin, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola te Strojarska i prometna škola, a u dvije smjene sada u potpunosti prelazi i Gospodarska škola Varaždin – rekao je pročelnik Huđek.

Naveo je da će od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražiti skraćivanje školskoga sata na 40 minuta. – Time bismo dobili dodatno vrijeme za dezinficiranje i čišćenje između smjena. Od Ministarstva ćemo zatražiti zapošljavanje tehničkog osoblja, te 200 klupa jednosjeda – naveo je Huđek i zaželio dobrodošlicu za 1.026 prvašića koji će prvi put sjesti u školske klupe te 1.892 nova srednjoškolca.

Zamjenik župana Tomislav Paljak napomenuo je da će se svi školski djelatnici, koji su po bilo kojoj osnovi boravili u samoizolaciji, testirati o trošku Varaždinske županije. 

- Po potrebi će biti organizirano posebno epidemiološko praćenje u dogovoru s općinskim i gradskim stožerima. Za novu školsku godinu smo spremni i napravit ćemo sve što je u našoj moći da bismo zaštitili djecu i djelatnike. Na jučerašnjim kolegijima smo s ravnateljima osnovnih i srednjih škola raspravljali i o ostalim detaljima, poput korištenja dvorana i organizaciji produženog boravka. O tome smo danas razgovarali i s načelnicima lokalnih stožera, a za konačne odluke pričekat ćemo najavljene detaljnije upute Ministarstva znanosti i obrazovanja - istaknuo je zamjenik Paljak. 

Podsjećamo, u Varaždinskoj županiji će 7. rujna nastava početi za 16.379 učenika, od čega je njih 9.513 u 33 osnovne škole čiji osnivač je Županija, a njih 6.866 u 16 srednjih škola (13 županijskih, 3 privatne i jedna vjerske zajednice).

NAJČITANIJE NOVOSTI