Službeni internet portal Varaždinska županija

Miris štrukli i okus tradicije ove subote u atriju Županijske palače – po prvi puta održati će se „Varaždinska štruklijada“

OBJAVLJENO 10.09.2019.

Kao i svake godine, prilikom obilježavanja Dana Varaždinske županije, u suradnji sa Turističkom zajednicom Varaždinske županije organizira se program u kojem se želimo osvrnuti na postignuto ali isto tako osvijestiti kulturno nasljeđe podneblja u kojem živimo. Novu manifestaciju najavili su danas na konferenciji za medije savjetnica župana Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc Dragutin Vincek, direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini te predstavnici Udruge kuhara Varaždinske županije, Udruge Hajdina, Udruge žena Općine Vidovec, Udruge žena Trnovečko srce, Udruge Biserna dolina, Udruge žena Kaštelanec, restorana Minerva te hotela Turist i hotela Varaždin.

- Varaždinska županija ove je godine u sklopu obilježavanja Dana županije odlučila predstaviti potpuno novu manifestaciju za naše građane pod nazivom „Varaždinska štruklijada“. Naša gastronomija, posebno naša tradicionalna gastronomija, nezaobilazni je dio našeg turizma. Posljednje dvije godine veliku pažnju posvećujemo upravo našim tradicionalnim proizvodima i jelima i radimo na njihovom brendiranju. Našim izlagačima osigurali smo besplatan prostor, besplatnu infrastrukturu te prodajne kutije. Pozivamo sve građane ovu subotu na našu „Varaždinsku štruklijadu“. – naglasila je Martinčević.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Vincek osvrnuo se na povijest „zagorskih štrukli“.

- Jedno od nasljeđa na koje smo ponosni svakako su i štrukli, nezaobilazna stoljetna delicija. Zagorski štrukli, simbol su Hrvatskog Zagorja, kulturno-povijesne regije čiji jedan dio se nalazi i unutar Varaždinske županije. Prvi štrukli spominju se još davne 1813. godine, tada je bilo zapisano 9 vrta štrukli, danas ih imamo 11 i vrlo smo ponosni što ćemo ih sve, svakog na svoj način, predstaviti u atriju. – rekao je pročelnik Vincek.

Damir Crleni, najavio je i radionicu koja će se održavati u atriju, a na kojoj će građani moći vidjeti kako se razvlači tijesto i rade štrukli.. Manifestacija će biti promotivno-prodajnog karaktera. Osim štrukli, promovirati će se i druge slastice iz naše tradicije, poput: kučanskog koščićjaka, vidovečkog gibanika, varaždinskog klipiča, trnovečke makovnjače, bučnice i drugih.

Sve prisutne zabavljati će Hajdina band.

PROGRAM:

SUBOTA (14.09.2019)-ATRIJ ŽUPANIJSKE PALAČE (09.00-13.00 SATI)

Popis sudionika;

  1. Udruga kuhara Varaždinske županije
  2. Udruga Hajdina
  3. Udruga žena Općine Vidovec
  4. Udruga žena Trnovečko srce
  5. Udruga Biserna dolina
  6. Udruga žena Kaštelanec
  7. restoran Minerva
  8. hotela Varaždin
  9. hotel Turist

NAJČITANIJE NOVOSTI