Službeni internet portal Varaždinska županija

Potpisan ugovor s izvođačem radova za trenutno najveći projekt energetske obnove u Varaždinskoj županiji

OBJAVLJENO 27.06.2019.

U Županijskoj palači u Varaždinu danas, 27. lipnja, potpisan je ugovor o izvođenju radova za trenutno najveći projekt energetske obnove u Varaždinskoj županiji, kako je najavljeno, Minerva će do rujna 2020. zasjati u novom ruhu. Na konferenciji za medije koja je upriličena prije samog potpisivanja ugovora, župan Radimir Čačić istaknuo je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem, ali i nezadovoljstvo potrebnim vremenom za rješavanje dokumentacije.

- Prošlo je točno godinu dana od kada smo predali papire i kako bi se oni usuglasili da smijemo danas ugovoriti radove. Ugledna tvrtka Radnik dobila je zadatak da preko 30.000 kvadrata obnovi u istom vremenu u kojem su oni premetali papire. To nije država, to je sramota i zato sam nezadovoljan. To nam je nažalost standardna dinamika države. – naglasio je župan. 

Riječ je o trenutno najvećem projektu energetske obnove u Varaždinskoj županiji: ukupna vrijednost projekta iznosi čak 82,5 milijuna kuna, pri čemu je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno bespovratnih 37,8 milijuna kuna, dok je iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova odobreno 10 milijuna kuna. Župan je rekao kako će naša Županija osigurati preostalih 35 milijuna kuna iako se radi o nacionalnom interesu s obzirom na to da čak 85% pacijenata nije iz Varaždinske županije.

Ovo je prvi u nizu objekata koji kreće u obnovu te će se na taj način Varaždinske Toplice pretvoriti u najveće gradilište u Varaždinskoj županiji. 

Minerva je izgrađena 1981.godine, ukupno broji  oko 400 kreveta u 260 soba. Posljednji veći zahtjev na zgradi Minerve bio je 2000. godine kada je bila rekonstrukcija 3.kata.  

Ugovor o izvođenju radova potpisali su Mirko Habijanec, predsjednik Uprave tvrtke Radnik građevinarstvo i građevinska industrija d.d. Križevci i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice dr. Denis Kovačić.

- Nakon gotovo 40 godina kreće se u obnovu naše Minerve. Minerva će promijeniti ruho, ali kako je i župan rekao samo, ruho nije dovoljno da bismo bili konkurentni na zdravstvenom i turističkom tržištu. Nakon energetske obnove ćemo početi raditi i na uređenju interijera. Ovo već sad diže standard, a truditi ćemo se to raditi i dalje. – naglasio je Kovačić. 

Ovim projektom planiraju se zahvati u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrade čime će se smanjiti troškovi za grijanje i električnu energiju, a poboljšat će se udobnost, kvaliteta zraka i zaštita od buke. Na postojećoj zgradi rehabilitacijsko-smještajnog objekta „Minerva“ za potrebe energetske obnove predviđeni su opsežni građevinski, strojarski i elektrotehnički radovi. 

Energetska obnova uključivat će zahvate na toplinskoj ovojnici zgrade (vanjski zidovi, vanjski stropovi, grede i stupovi, vanjska stolarija, neprohodni ravni krovovi, kosi krovovi, prohodni ravni krovovi – terase) te popratne radove nužne za zahvate modernizacije strojarskih i elektrotehničkih sustava, zahvate modernizacije unutarnje rasvjete novom energetski visokoučinkovitom LED rasvjetom, izvedbu integrirane sunčane elektrane na krovovima zgrade te modernizaciju sustava GVHK - grijanje, ventilacija, hlađenje i klimatizacija te uspostavu centralnog nadzornog upravljačkog sustava.

Time će se godišnja potrošnja primarne energije smanjiti za 59,66 % u odnosu na godišnju potrošnju primarne energije prije provedbe mjera energetske obnove, a smanjit će se i emisija CO2 za 58,44 % te će zgrada iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred A+. 

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“ 

Na današnjem potpisivanju prisustvovali su i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Robert Vugrin, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije Slađana Miočić, predsjednik Upravnog vijeća SB Varaždinske Toplice Željko Bedeković i zamjenik ravnatelja Damir Mihalić.

NAJČITANIJE NOVOSTI