Službeni internet portal Varaždinska županija

KUD „Donja Voća“ predstavlja Županiju na 55. Vinkovačkim jesenima

OBJAVLJENO 01.09.2020.

Snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni posjetila je Varaždin te ispred Županijske palače, kao dio programa 55. Vinkovačkih jeseni, snimila nastup KUD-a „Donja Voća“ koji su predstavili nošnje, pjesme i plesove Varaždinske županije. Naime, ovogodišnje jubilarne 55. Vinkovačke jeseni trebale su biti vrhunac kulturnog života za sve ljubitelje tradicijske kulture, no epidemija je pomrsila takve planove. Tako je, zbog situacije s virusom Covid-19, programski sadržaj Vinkovačkih jeseni nešto drugačiji te će svi KUD-ovi, koji su trebali nastupati u Vinkovcima, biti predstavljeni video razglednicom iz svojih gradova, kao dio prilagođenog programa svečanog mimohoda 55. Vinkovačkih jeseni.

- Nama je zadovoljstvo i čast ugostiti ovu manifestaciju jer smo svjesni njene velike važnosti i značaja. Bez obzira što smo u novom normalnom, ovakva okupljanja pokazuju se da kultura nema granica. Ponosni smo na naš KUD „Donja Voća“ koji će doprinijeti da se i na ovaj, nešto drugačiji način, predstavi kulturna djelatnost ovog kraja. Riječ je o KUD-u koji dolazi iz prekrasnog kraja, a pjesme i napjevi s kojima danas nastupaju dio su njihova bogatog djelovanja. Obzirom da je u njihovoj blizini špilja Vindija, uprizoruju i način života pračovjeka - kazao je zamjenik župana Tomislav Paljak istaknuvši kako je najvažnije da kontinuitet ove manifestacije nije prekinut te da Vinkovci i ove godine ostanu velika pozornica izvornog hrvatskog folklora.

Varaždinsku županiju na ovogodišnjim Vinkovačkim jesnima predstavlja KUD „Donja Voća“, a riječ je o KUD-u s ukupno šezdesetak godina rada, koji ove godine obilježava 10 godišnjicu ponovnog rada te će tim povodom izdati CD i knjigu o voćanskim običajima, obilježavanju blagdana, jelu, piću i svemu onome što Voću čini posebnom i jedinstvenom.

Snimateljska ekipa Vinkovačkih do 4. rujna obići će sve županije i snimiti kratke filmove o tradicijskoj kulturi i običajima svakog kraja. Snimljeni sadržaji emitirat će se u nedjelju, 20. rujna 2020. godine s početkom u 10 sati na Hrvatskoj radioteleviziji. Na taj način cijeloj će Hrvatskoj biti dočarano sve ono što su Vinkovci htjeli pokazati na najvećoj manifestaciji izvornog folklora u Hrvatskoj i šire s ciljem očuvanja od zaborava naših običaja i njegovanja izvornog hrvatskog folklora.

Domaćin gostovanja bila je Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije na čelu s predsjednikom Zlatkom Pehradom, a snimanju je bila prisutna i zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica.

 

 

NAJČITANIJE NOVOSTI