Službeni internet portal Varaždinska županija

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda privukao veliki broj građana, župani Čačić i Flego podržali domaće proizvođače

OBJAVLJENO 13.04.2019.

Danas je na Franjevačkom trgu i u atriju Županijske palače održana gastro manifestacija nacionalnog značaja - 'Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda' gdje su se predstavili domaći OPG-ovi, a građani su mogli uživati  u specijalitetima i delicijama svih krajeva Republike Hrvatske.

Posjetitelji su posebno mogli uživati u Istarskom pršutu, Međimurskom mesu z tiblice, Poljičkom soparniku, Varaždinskom zelju, Baranjskom kulenu te mnogim drugim delicijama.

Obzirom da su organizatori ovogodišnje manifestacije bili Ministarstvo poljoprivrede, Istarska te Varaždinska županijakoja je bila i domaćin manifestacije,  prisutnima su se obratili i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Istarske županije Valter Flego te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

-Ovo je najbolje što Hrvatska može ponuditi od autohtonih proizvoda. Nema toga puno, ukupno je to 22 proizvoda i s ponosom ističem da su ovdje i naša dva, a to je Varaždinsko zelje i Zagorski puran. Kao pionir su ovdje kolege iz Istre koji su prvi zaštitili svoj pršut. Cijeli niz naših proizvoda je u procesu zaštite. Tu je bučino ulje po čemu smo u Europi jedini iznad statističke greške. 5 posto proizvodnje bučinog ulja u Europi je Hrvatska, od toga 20 posto mi proizvodimo i najveći smo proizvođač. Svi smo tu i ima puno razloga da građani Varaždina osjete ovaj sajam. Drago mi je da smo domaćin ove manifestacije i  po broju ljudi koji su došli se vidi se da je to jako dobro prihvaćeno– rekao je župan Čačić te se zahvalio svim izlagačima.

I župan Flego iskazao je zadovoljstvo održanom manifestacijom.

Prvi hrvatski autohtoni proizvod zaštićen na razini Europke unije je Istarski pršut , a župan Flego rekao je kako to donosi različite benefite. - Tu je dobrobit za potrošaće, proizvođače, ali i poljoprivredu općenito. To je zadovoljavanje potreba tržišta i tako javni sektor pomaže privatnom - rekao je Flego, dok je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak također pohvalio organizaciju ove manifestacije - Nakon zaštite još 10-tak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo – rekao je Tugomir Majdak.

Predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević je također izrazila zadovoljstvo ovom održanom manifestacijom te je naglasila kako je posjećenost nadmašila sva očekivanja.

-Zahvaljujem se svim izlagačima na odazivu, manifestacija je uspjela, veliki broj naših sugrađana se odazvao, podržao ovu hvalevrijednu akciju, domnaći proizvođaći su prodali nešto, promovirali svoje proizvode, a mi smo se opet pokazali kao odličan domaćin.To me veseli. Zahvala i čestitke svima, cilj je da promoviramo naše domaće proizvode jer je njihova kvaliteta zaista neupitna. Zahvaljujem se Dječjem vrtiću Bajka, Osnovnoj školi Vidovec, Udruzi Hajdina te Tamburaškom sastavu Lompuš što su upotpunili ovaj današnji program. Hvala i KUD-u Istra na dolasku  – rekla je Martinčević.

Nakon službenog otvorenja dužnosnici su obišli izlagače, a otvorenju su prisustvovali i direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini, pročelnik UO za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc.Dragutin Vincek, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, zamjenici  župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin te mnogi drugi.

NAJČITANIJE NOVOSTI