Službeni internet portal Varaždinska županija

Županija pokrenula projekt dostave dnevnih toplih obroka starijim osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja, prvi dan podijeljeno 515 obroka

OBJAVLJENO 23.04.2020.

Martinčević: „Ovim jedinstvenim projektom u Hrvatskoj , osigurat ćemo besplatne tople obroke za u ovom trenutku  naše najugroženije građane“

Varaždinska županija je u suradnji s  Društvom Crvenog križa Varaždinske županije te Vatrogasnom zajednicom Varaždinske županije počela provoditi  projekt „Dostava dnevnih toplih obroka starijim osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja“. Projekt se počeo provoditi jučer, a o samoj inicijativi, o sadržaju projektu te o njegovom trajanju rekli su danas na prigodnoj press konferenciji  koordinatorica projekta Natalija Martinčević, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša  Buđanovac te zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Ivica Labaš,  ravnatelj Osnovne škole Ivanec Dražen Jagić, a predstavljanju projekta nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za  zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Zvjezdana Fulir, Andreja Jagačić iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije.

-Obzirom da smo kao Županija i kao Turistička zajednica u ovim okolnostima sada spriječeni provodili cijeli niz programa, projekata i aktivnosti koje su za ovo razdoblje bile pripremljene i planirane, odlučili smo naše resurse, i ljudske i financijske usmjeriti na sasvim drugačije projekte. jedan od tih projekata započeo je jučer a radi se o projektu Besplatne dostave toplih obroka osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja. Naime, ja osjećala dužnost i potrebu da se u ovim vremenima prijavim kao volonter u Crveni križ i pritom sam uspostavila odmah odličnu suradnju i komunikaciju sa ravnateljem Buđanovcem i gospođom Andreom Jagačić i tako sam u razgovoru s njima došla na ideju da pokušamo pokrenuti projekt besplatne dostave toplih obroka, našim u ovom trenutku, najugroženijim građanima.

Od ideje do realizacije prošlo je malo više od tjedan dana tako da mogu reći da smo svi zajedno zaista u rekordno brzom roku uspostavili jedan vrlo kompleksan projekt. Korisnici projekta su: korisnici dva programa koje provodi županija a to su program Pomoć u kući i program Zaželi a projektu su se priključile i općine Petrijanec, Cestica, Vinica, Bednja i Donja Voća koje samostalno provode program Zaželi

U tim programima već su po jasnim kriterijima određene osobe koje su slabijeg imovinskog stanja, nepokretne, slabo pokretne, teško bolesne ili pak žive u staračkim samačkim domaćinstvima

U ovo doba pandemije i svih mjera koje se provode za njih su nastupile dodatne otežavajuće okolnosti.

Nema javnog prijevoza pa im je dodatno otežano kretanje, njihove obitelji često ne mogu do njih a ključne su preporuke upravo za starije osobe da ne izlaze iz svojih kuća, a  to znači da je u ovom trenutku za njih nabava i spremanje hrane dodatno otežano. Hrana se priprema u našim osnovnim školama, kojima je osnivač županija a koje su sada kao što znate prazne. Mi smo sada zauzeli kuhinje i zaposliti kuhare i kuharice osnovne škole Ivanec, Novi Marof i Ludbreg koje su zaduženi za pripremati i pakiranje hrane. Hranu distribuiraju u svojim vozilima naša Dobrovoljna vatrogasna društva, koristim priliku da se zahvalim vatrogascima, a tamo gdje se dobrovoljna vatrogasna društva nisu odazvala posao distribucije odradili su djelatnici županije, a zahvaljujem se i općinama Bednja, Lepoglava i Cestica koje su same osigurale dostavu. Zahvaljujem i Općoj bolnici Varaždin koja je na dispoziciju stavila gospođu Ljerku Šebečić koja je osmislila kvalitetne i zdrave obroke te pripremila sve narudžbe. Važno je naglasiti kako smo  za sve namirnice koje se proizvode lokalno kontaktirali su i naše OPG-ove kod kojih smo kupili krumpir, zelje, bučino ulje i još neke namirnice. Posebno se zahvaljujem opg Cafuk na donaciji zelja, te opg Šincek na donaciji jaja.

-Dakle vodili smo brigu da u projekt uključimo domaće proizvođače i time kupovinom od njih pomognemo i njima – rekla je Martinčević te dodala kako će projekt trajati trideset dana, a hrana će se dostavljati tri puta tjedno ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Osobno sam se jučer uvjerila u kvalitetu projekta, jer sam na lokaciji Ludbreškog područja, zajedno sa geronto domaćicom gđom. Liljanom podijelila obroke u Ludbregu, Ludbreškim vinogradima, Hrastovskom, Globočecu – zaključila je Martinčević .

Ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša  Buđanovac zahvalio se Županiji te naglasio ovu humanitarnu notu .

- Zaista je ovo lijepa akcija, ljudi su zadovoljni i prihvatili su ovo. Kao što ste čuli, mnogi naši sugrađani su nemoćni, ne mogu ići u trgovine i ovo im puno znači. Hvala Županiji, želim pohvaliti i istaknuti 30 gerontodomačica iz Društva crvenog križa Varaždinske županije (Ivanec, Ludbreg, Sračinec) te 20 gerontodomačica iz Ludbrega koje su dale svoj obol – rekao je Buđanovac , dok je Ivica Labaš, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Ivica Labaš rekao kako su vatrogasci uvijek na raspolaganju.

- U projektu sudjeluje 13 dobrovoljnih vatrogasnih društava, odnosno vatrogasnih zajednica gradova i općina (cca 50 vatrogasaca), a već u startu javili su se još neki DVD-i koji će se priključiti (Sveti Đurđ). Princip je da po jedan vatrogasac vozi kombi vozilo i gerontodomaćicu koja dijeli tople obroke krajnjim korisnicima – istaknuo je  Labaš.

Ravnatelj Osnovne škole Ivanec Damir Jagić koji se obratio u ime prisutnih ravnatelja izrazio je čast što škole sudjeluju u ovome projektu.

- Kuharice su se rado odazvale, ionako pripremaju ukusnu hranu i mislim da će svi biti zadovoljni. U ovo vrijeme pandemije koronavirusa, zaista nam je drago da sudjelujemo u ovome projektu i hvala Županiji na pozivu. Tu smo i za daljnje akcije – rekao je Jagić.

NAJČITANIJE NOVOSTI