Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija

OBJAVLJENO 13.04.2017.

U srijedu, 12. travnja članovi Skupštine Hrvatske zajednice županija okupili su se u Zagrebu na svojoj 16. sjednici, ujedno i posljednjoj u ovakvom sazivu. Uvodno se prisutnima obratio predsjednik Zajednice i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk koji je predstavio sve ono što je ostvareno od 15. sjednice do danas.

- Od posljednje sjednice Skupštine Hrvatske zajednice županija održane u prosincu prošle godine, predstavnici Zajednice odradili su niz sastanaka i aktivnosti promičući interese lokalne i područne (regionalne) samouprave. Bila je to prilika da premijer otvoreno potvrdi da hrvatske županije vidi kao partnere u svim budućim reformskim procesima - objasnio je predsjednik Pauk i dodao kako se sljedeći ovakav sastanak očekuje nakon lokalnih izbora.

Predsjednik Pauk istaknuo je kako su svi članovi Zajednice ponosni na projekt „Otvoreni proračun“, nastao u suradnji s tvrtkom Coin. Trenutno su u aplikaciji dostupni proračunski podaci za sve hrvatske županije i Grad Zagreb. Navedeni projekt je transparentnost rada jedinica područnih (regionalnih) samouprava podigao na jednu višu razinu, ne samo u hrvatskim, nego i u europskim okvirima. Predsjednik Pauk iskoristio je priliku kako bi najavio službeno predstavljanje „Otvorenog proračuna“ koje će se održati u ponedjeljak, 24. travnja u Europskom domu – Predstavništvu Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Također, ove je godine po drugi put održan foto natječaj Hrvatske zajednice županija koji daje priliku fotografima amaterima da kroz fotografiju prikažu ljepote hrvatskih županija, te tako i osvoje vrijedne nagrade. Ovogodišnji natječaj izazvao je poseban interes te je zaprimljeno preko 550 fotografija te će struni žiri na čelu s poznatom fotografkinjom Marom Milin uskoro odabrati najbolje. Nagrade koje se dodjeljuju u tri kategorije bit će dodijeljene u petak, 5. svibnja u Zagrebu.

Nakon pregleda aktivnosti, prisutnima se obratio i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je pohvalio rad Zajednice rekavši:

- Možemo biti zadovoljni radom Zajednice, na dobrom smo putu i u tom smjeru treba i nastavit – istaknuo je župan Dobroslavić osvrnuvši se na rad Odbora regija u kojem on sudjeluje kao predstavnik Hrvatske zajednice županija.

- Na sastanku u Varšavi se vodila rasprava oko smjera razvoja Europe, s posebnim naglaskom na kohezijsku politiku. Mi smo kao regije izrazili stav kako se kohezijska politika ne smije mijenjati jer dolaze ideje o centralizaciji svega u Bruxelles. Složili smo se da procedure trebaju biti pojednostavljene, ali ustrajemo na tome da se zadrži dosadašnji pristup - objasnio je župan Dobroslavić.

Posljednja skupština Zajednice u ovom sazivu bila je i prilika da se svi članovi posebno zahvale tajniku Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Davoru Brunčiću. Kao jedan od inicijatora osnivanja Zajednice rekao je:

-Naše je dijete u tinejdžerskom dobu – iduće godine stasa 15 godina. Postavlja se pitanje je li misija koju smo imali kod osnivanja ispunjena. Rad naših radnih skupina to potvrđuje jer znanje članova/predstavnika županija pomaže u oblikovanju nacionalnog zakonodavstva. No, iako smo zadovoljni u kojem smjeru se Zajednica razvija, još uvijek nismo u potpunosti zadovoljni statusom lokalne i regionalne samouprave. Predstoji veliki zalogaj, ali mislim da se Hrvatska zajednica županija osposobila za tu bitku i mora biti aktivni sudionik buduće decentralizacije - zaključio je Brunčić.

Gosti Skupštine bili su predstavnici Udruge „Fra Mladen Hrkać“ koji su prezentirali jedan hvalevrijedan projekt. Radi se o inicijativi usmjerenoj oboljelima slabijeg imovinskog statusa u vidu osigurana smještaja, prijevoza, hrane, pomoći, nastavka školovanja djece školske dobi. U četiri godine rada njihovu je pomoć dobilo tri tisuće ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Predstavnici Udruge pozvali su župane da u ime svojih jedinica podrže projekt koji je trenutno u pripremi, a radi se o gradnji ustanove za osobe koje će dolaziti na liječenje u Zagreb.

Na kraju sjednice predsjednik Zajednice Pauk je prisutnima poželio sretne uskrsne blagdane, zahvalio svim članovima na svemu učinjenom u posljednje četiri godine te izrazio želju da i sljedeći saziv bude jednako tako učinkovit kao i ovaj.