Službeni internet portal Varaždinska županija

Voda s Ivančice u sustavu zapadnog dijela županije

OBJAVLJENO 10.05.2017.

Danas je potpisan ugovor o poslovnoj suradnji distributera vode Ivkom–Vode d.o.o. Ivanec i Varkom d.d. Varaždin, kojim se osigurava opskrba ivanečkom vodom, te je službeno u vodovodni sustav puštena voda s Ivančice. Ugovor o opskrbi ivanečkom vodom potpisali su direktor Ivkom–Vode d.o.o. Mladen Stanko i direktor Varkoma Vlado Vlašić, a na potpisivanju je bio i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Od danas dijelovi grada Ivanca, točnije ivanečka naselja Jerovec, Ribić Breg i Horvatsko, zatim grad Lepoglava, općina Klenovnik te dijelovi općina Maruševec i Donja Voća koriste vodu iz izvora Žumi na Ivančici.

Župan Predrag Štromar tom prilikom istaknuo je kako je u vodovodni sustav zahvaljujući Hrvatskim vodama, Ivkomu i Varkomu uloženo tri milijuna kuna u nove kaptaže.

- Sada je sve posloženo da zapadni dio naše županije pije vodu s Ivančice jer je jeftinija, s prirodnim padom. Sve probe su pokazale da se vodom iz Šumija može snabdijevati  cijeli zapadni dio županije, što je jeftinije nego crpsti vodu iz dubina oko Varaždina za što je potrebna i električna energija da se ovdje šalje. Ovo je jeftinije, bolje i kvalitetnije rješenje, rješenje koje su htjeli građani i danas od podneva imaju mogućnost piti vodu s Ivančice – istaknuo je župan Štromar.

Gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta.

- Dugo je trajalo, pogotovo onima koji su to priželjkivali više godina. Puno smo o tome razgovarali s Varkomom i Ivkomom te su stvorene tehničke pretpostavke. Mnogi su se pitali čemu gradnja dvije vodospreme, međutim radi se o što racionalnijem korištenju vodnih resursa na području Varaždinske županije. Konačno će građani s područja mjesnih odbora Jerovec Gornji i Donji, Ribić Breg i Horavtsko od danas imati ivanečku vodu. Ali i susjedni Lepoglava, Klenovnik i Maruševec. Sva voda s izvorišta Šumi je većeg kapaciteta nego što su potrebe i zašto bi išla u vodotoke kad može u domaćinstva –naznačio je gradonačelnik Batinić te se zahvalio županu na posredovanju između Hrvatskih voda, Varkoma, Ivkoma te lokalne samouprave na realizaciji projekta.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić rekao je kako sada stanovnici toga kraja imaju dobru i kvalitetnu vodu, ali i riješenu komunalnu infrastrukturu.

- Imamo građevinsku dozvolu za kanalizaciju, te smo ušli u Aglomeraciju Lepoglava s Varkomom i Hrvatskim vodama. Dobili smo i građevinsku dozvolu za izgradnju vodoopskrbe na visinskoj zoni grada Lepoglave s početkom radova za nekoliko dana – naglasio je gradonačelnik Škvarić te izrazio zadovoljstvo dobivanjem kvalitetne vode.

NAJČITANIJE NOVOSTI