Službeni internet portal Varaždinska županija

Varaždinska županija prva u Hrvatskoj nabavila mikro-računala za učenike

OBJAVLJENO 11.05.2017.

U Županijskoj palači u Varaždinu održan je radni sastanak ravnatelja osnovnih škola kojima  je osnivač Varaždinska županija sa županom Predragom Štromarom, na kojem im je župan u prisustvu glavne tajnice Instituta za razvoj i inovativnost mladih Rujane Bakić, podijelio 1402 mikro-računala BBC micro:bit za sve učenike 5. razreda i nastavnike koji će obavljati edukaciju.

Varaždinskoj županiji razvoj obrazovanja na vrhu je prioriteta, a cilj ovog hvalevrijednog projekta je da svi učenici osnovnih škola u Varaždinskoj županiji budu ravnopravni s učenicima iz najrazvijenijih zemalja Europe, kako bi se kasnije mogli prilagoditi globalnom razvijenom tržištu rada.

Župan Predrag Štromar tom prilikom istaknuo je kako je Varaždinska županija jedina županija u Hrvatskoj i jedna od rijetkih regija u svijetu, koja je za pete razrede uvela obavezno učenje programiranja.

- Mi više ne čekamo državu i njezinu reformu školstva. Mi moramo imati napredne alate kako bi naši učenici za deset do petnaest godina kada uđu u razdoblje da moraju raditi, već imali znanja o programiranju. U tom razdoblju očekujem da će u više od 30 posto poslova radnici morati znati barem i djelomično programirati kako bi mogli odraditi svoj dio posla koji im zada poslodavac. Zahvaljujem Institutu koji nam pomaže, a evo koristimo i njihove ljude za edukaciju kojom ćemo educirat ukupno 124 nastavnika, a između ostalog i ravnatelje. Moji pročelnici, zamjenik Kišić i ja već smo bili na edukaciji i

uvjerili se da je programiranje vrlo zanimljivo i vrlo jednostavno ukoliko imate dobru edukaciju – istaknuo je župan Štromar te dodao kako računala ostaju u trajnom vlasništvu učenika te kako se iduće godine ponovo ide u novu nabavu za slijedeću generaciju učenika. Također je dodao kako se nada da će u naredne tri do četiri godine osim učenika petih razreda mikro računala imati i svaka obitelj i svaki učenik stariji od osam godina.

Glavna tajnica Instituta za razvoj i inovativnost mladih Rujana Bakić objasnila je kako su mikro računala novitet u Hrvatskoj, iako postoje već neko vrijeme, a započeta su od strane BBC-a, Amazon-a, Microsofta i još nekoliko velikih imena, koji su vidjeli da jedan takav uređaj djeci može uvelike pomoći da uđu u svijet programiranja te da nauče jedan način razmišljanja koji je puno primjereniji modernom dobu, a to je da griješe, da ponavljaju i uče, te da to učenje bude veselije u tom pogledu.

- Micro:bit je nevjerojatno uspješan i ima jako velike mogućnosti. On je izuzetno malen, nije skup, nudi ogromne mogućnosti i prvi je takav uređaj u svijetu, a mi smo ga prepoznali kad smo vidjeli da se dijeli u Velikoj Britaniji.Za sad je zaživio samo u Velikoj Britaniji i Islandu, najave su i za Nizozemsku, a nedavno je i Singapur najavio da uređaj dijeli svakom učeniku četvrtog razreda u trajno vlasništvo kao što to radi i Varaždinska županija. Varaždinska županija ne samo da je najnaprednija u Hrvatskoj, već se može mjeriti sa svjetskim velikanima u edukaciji kao što su Singapur i Engleska i to je nešto što nas je, ne samo oduševilo, već smo jednostavno zbog toga presretni – naglasila je Rujana Bakić dodavši kako je Varaždin pokazao da se sve može kad se hoće, nadajući se nastavku suradnje sa Županijom čiji je župan sa svojim timom nadmašio sva njihova očekivanja.

Podjeli mikro-računala nazočili su i zamjenik župana Alen Kišić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek sa svojom pomoćnicom Sanjom Herceg i Josip Šimić iz Instituta za inovativnost i razvoj mladih.

Sukladno nedavno potpisanom Sporazumu s Varaždinskom županijom, Institut za razvoj i inovativnost mladih održati će osam besplatnih edukacijskih radionica za ravnatelje škola i učitelje, a prve radionice su se održale odmah nakon sastanka u Prvoj gimnaziji Varaždin za sva 33 ravnatelja osnovnih škola te 31 učitelja. Edukacije su održali ambasadori IRIM-a u projektu STEM Dejan Drabić i Josip Jurić, a sljedeće edukacije održati će se u petak, 12. svibnja za 60 učitelja i mentora Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

NAJČITANIJE NOVOSTI