Službeni internet portal Varaždinska županija

U Varaždinu održan 3. Regionalni simpozij socijalnih radnika

OBJAVLJENO 18.03.2017.

U suradnji s Udrugom socijalnih radnika Koprivničko-križevačke županije te Društvima socijalnih radnika Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije organizirala je varaždinskom hotelu Turist treći po redu Regionalni simpozij, ovaj put pod nazivom „Socijalni rad u promicanju održivog razvoja i zdravih zajednica“.

Cilj održavanja simpozija je daljnje jačanje i afirmacija profesije socijalnog rada u području zaštite i promicanja održivog razvoja zajednice te isticanje primjera dobre prakse koju socijalni radnici svakodnevno provode u različitim područjima svojeg rada, kao i senzibiliziranje javnosti za potrebe svih ranjivih skupina i za njihovo uključivanje u život zajednice kroz primjere dobre prakse prikazane u socijalnom radu u sklopu tema simpozija.

- Na nama je da se zalažemo da društvenu klimu i zakonodavni okvir prilagodimo kako bismo bili učinkovitiji, s obzirom na široki spektar područja s kojima se bavimo, kazala je na početku simpozija predsjednica Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije Antonija Maltar, te se nadovezala kako socijalni radnici pomažu ljudima kod prevladavanja teškoća s kojima se svakodnevno susreću.

- Danas je ovdje 240 učesnica iz naših sjevernih županija iz područja socijalnog rada, koje je jedno nezahvalno zanimanje jer ispravlja sve anomalije koje se pojavljuju u društvu, a to nije lak posao jer presuđuju ljudske sudbine, rekao je zamjenik župana Alen Kišić koji je nazočio simpoziju te dodao kako ova struka pomaže kroz Savjet za socijalnu skrb u kojemu sudjeluju sva četiri ravnatelja centara za socijalnu skrb s područja Varaždinske županije, koja daje smjernice kod trošenja proračunskih sredstava u vidu socijalnih naknada. –Takvih je naknada prošle godine iz državnog i županijskog proračuna bilo 90 milijuna kuna, no ohrabrujuća je činjenica što se broj korisnika socijalnih naknada smanjio, što je posljedica povećanog zapošljavanja. Doduše, povećana su davanja za samačka i staračka domaćinstva, a to je rezultat loše demografske strukture i činjenica da kao županija sve više starimo, zaključio je dožupan Kišić.

Svjetski dan socijalnog rada svake se godine obilježava trećeg utorka u ožujku, a ove je godine tema „Promicanje održivog razvoja zajednice i okoliša“ i u skladu je s Globalnim planom za socijalni rad i socijalni razvoj. Kroz ovu temu želi se potaknuti zajednički rad Međunarodne udruge socijalnih radnika, Međunarodnog udruženja škola socijalnog rada i Međunarodnog vijeća za socijalnu skrb kako bi utjecale na međunarodne, regionalne i lokalne politike, vladine akcijske planove, te istaknuti vrijednost i doprinos koje socijalni radnici čine svakodnevno diljem svijeta.

Simpoziju su po prvi put prisustvovali i predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Načelnica Sektora za socijalnu politiku i politike za djecu, mlade i obiteljTatjana Katkić Stanić navela je kako socijalni radnici više ne smiju biti pasivni promatrači koji negdje provode odluke koje se donose na višim razinama. –Oni trebaju svakodnevno sudjelovati u donošenju odluka i transformaciji sustava koji bi trebao biti baziran na stvarnim potrebama korisnika, zajednica i svim aktivnim promjenama koje su baze da te zajednice budu održive i zdrave. Cilj svih tih promjena treba biti usmjeren na partnerski odnos između prakse i akademske zajednice u zaštiti i promicanju zdravih zajednica. Izazovi i nove promjene su pred nama i nadam se da ćemo ih svi zajedno prihvatiti i činiti zdravu jezgru koje će promjene donijeti i u njima sudjelovati, kazala je načelnica Katkić Stanić koja je istaknula kako se socijalni rad u Republici Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina pomiče u proaktivnom smjeru, s većim angažmanom socijalnih radnika koje konačno netko može čuti i počinje uvažavati kao stručnjake, kolege i suradnike kojima to nije samo profesija nego i životni poziv.

U jutarnjem dijelu programu simpozija održana su izlaganja socijalnih radnika i radnica s prikazima slučajeva iz prakse, kao i rasprave, dok su se u poslijepodnevnom dijelu održale radionice na temu vještina komunikacija, korištenja tehnika socijalnog mentorstva u praksi, načinima unapređenja timske suradnje te o prevenciji i ranom prepoznavanju poremećaja mentalnog zdravlja.

 

NAJČITANIJE NOVOSTI