Službeni internet portal Varaždinska županija

U Varaždinu održan „Doručak s hrvatskih farmi“

OBJAVLJENO 07.04.2017.

U Varaždinu su danas održana dva poljoprivredno-gospodarska skupa. U Hotelu Turist održani su „Doručak s hrvatskih farmi“ i 17. Kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „Hrvatski pekar 2017.“ koje je, uz domaćine župana Varaždinske županije Predraga Štromara i gradonačelnika Grada Varaždina Gorana Habuša, otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ministar Tolušić je s „Doručka“ poručio kako je važno kupovati hrvatske proizvode koji su, po njemu, kvalitetniji od bilo čega što dolazi iz uvoza. Dodao je kako hrvatska Vlada i Ministarstvo poljoprivrede mogu puno učiniti u kontroli proizvoda koji dolaze na hrvatsko tržište, posebice onih koji stižu izvan Hrvatske, ali da promociju prodaje hrvatskih proizvoda moraju raditi hrvatski kupci i građani.

– Hrvatski proizvod kvalitetniji je od bilo kojeg proizvoda koji dolazi iz drugih zemalja, ali hrvatska Vlada ili Ministarstvo poljoprivrede ne mogu zabraniti njihov uvoz. Hrvatski kupci mogu puno napraviti preferiranjem hrvatskog proizvoda – rekao je Tolušić.

– Cilj je ovih akcija probuditi svijest kod naših građana da je hrvatsko bolje i kvalitetnije, i da se iza kupovine hrvatskih proizvoda kriju radna mjesta, oživljavanje i ostanak na selu i u hrvatskoj poljoprivredi – zaključio je ministar dodavši kako Varaždinska županija prednjači u prehrambenoj industriji.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar pohvalio je i rad ministra Tolušića i današnju promociju domaćih proizvoda kao i njihovo certificiranje.

– Varaždinska je županija već ranije pokrenula certificiranje na gradskoj tržnici. Uključuje se i preko poticaja u razvoj poljoprivrede. Imamo 13 županijskih mjera preko kojih se poljoprivrednicima omogućavaju povoljniji uvjeti poslovanja – kazao je Štromar.

Osim „Doručka s hrvatskih farmi“ ministar Tolušić otvorio je i 17. Kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „Hrvatski pekar 2017.“ za koji je istaknuo da otvara puno konkretnih tema, poput onih o uvozu pekarskih proizvoda, boljoj zaštiti hrvatskih proizvoda, bacanju kruha ili promociji hrvatske pekarske i slastičarske industrije. Aktualna problematika na tom području je bacanje 135 tona kruha dnevno, dok je 20 % Hrvata siromašno, nedostatak 250 pekara te uvođenje tradicijskih hrvatskih proizvoda u hrvatske pekarnice što je u uvodnom izlaganju istaknuo Stjepan Odobašić, direktor tvrtke Robinson, organizatora skupa. Ministar Tolušić je poručio da za razvoj i napredak naše industrije najviše možemo napraviti sami jer se ne može zabraniti uvoz, ali se može promovirati kvaliteta hrvatskih pekarskih proizvoda.

Doručku s hrvatskih farmi su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

NAJČITANIJE NOVOSTI