Službeni internet portal Varaždinska županija

U subotu humanitarno događanje u atriju Županijske palače, sarma i klipiči za Zakladu Vita

OBJAVLJENO 11.12.2017.

U atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu će u subotu, 16. prosinca, u 10 sati početi donatorska akcija, humanitarno događanje na kojem će građani moći uživati u sarmi spravljenoj od autohtonog Varaždinskog zelja i autohtonim Varaždinskim klipičima, a sve će biti popraćeno tamburaškom glazbom.

- U atriju Županijske palače u subotu će biti prava mala veselica na koju pozivamo sve građane. Sarma će se prodavati po cijeni od svega 10 kuna, a klipič po cijeni od 2 kune. Donatorsku akciju organizira Zaklada Vita, čiji osnivač je Varaždinska županija, a koja osigurava pomoć roditeljima djece oboljele od malignih i drugih teških bolesti – najavila je Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 11. prosinca.

Osim prikupljanja sredstava za Zakladu Vita, cilj događanja je i promocija autohtonih proizvoda Varaždinske županije. Varaždinsko zelje je zaštićeno na razini Europske unije, kao i Zagorski puran, dok je Varaždinski klipič zaštićen na razini Hrvatske, a pokrenut je i postupak zaštite na razini Europske unije.

- Strateški smo odredili da idemo u jačanje naših autohtonih proizvoda, pa će sljedeće godine biti organiziran niz događanja kojima će se promovirati i bučino ulje – napomenula je Natalija Martinčević. 

Varaždinska županija se ove godine prvi put uključila u događanja u sklopu Adventa u Varaždinu. – Županijsku palaču smo pretvorili u adventski kalendar kojim promoviramo prirodne ljepote i kulturnu baštinu naše županije. Namjera je i da ovu prekrasnu palaču još više otvorimo građanima, pa je naša želja uključiti je u što više događanja – rekla je savjetnica župana.

Zahvalila je Mariji Cafuk iz OPG-a Cafuk, koja je donirala Varaždinsko zelje, kao i Damiru Crlenom iz Udruge kuhara Varaždinske županije koji će biti zadužen za pripremu sarme i klipiča. Uz njih, na konferenciji za novinare bio je i dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

NAJČITANIJE NOVOSTI