Službeni internet portal Varaždinska županija

Tradiconalna podjela blagdanskih obroka prvi put u novouređenoj Caritasovoj pučkoj kuhinji na Banfici

OBJAVLJENO 24.12.2017.

Korisnici Caritasove pučke kuhinje u Varaždinu su na Badnjak, 24. prosinca, objedovali u novouređenom centru na Banfici.

Na već tradicionalnoj podjeli blagdanskih obroka, koji će biti i jedini topli obrok većini od 300-tinjak ljudi u potrebi, prisustvovali su varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, posebna savjetnica Natalija Martinčević, kao i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok te njegovi zamjenici Zlatan Avar i Sandra Malenica.

Vrijedni Caritasovi volonteri su na Badnjak spravili juhu od brokule, naravni odrezak s umakom, tjesteninu, salatu od zelja te kolače, a uz to su korisnici dobili mandarine i jabuke vino. Volonteri iz varaždinskog Bedema ljubavi su im još podijeli kolače koje su ponijeli kućama.

- Na Božić će na meniju biti odojak te svinjsko pečenje s prilogom, mliječni proizvodi, voće i kruh, a na Štefanje riblja konzerva, mesni narezak, voće i mliječni proizvodi. U tri dana će biti podijeljeno više od 900 obroka – najavio je ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola.

Oni koji nemaju svoje obitelji ovdje se mogu osjećati kao obitelj, kao zajednica, posebno kad slavimo blagdan Božića, rekao je biskup Mrzljak. - Važno je organizirati pomoć ljudima u potrebi, što mi činimo, a pomaže veliki broj volontera koji daruju svoje slobodno vrijeme – istaknuo je mons. Mrzljak.

Župan Čačić je napomenuo da je novouređeni Caritasov centar u Varaždinu jedan od najkvalitetnijih u Europi, a svakoga dana u njemu se spravljaju obroci za 300-tinjak korisnika.

- Osim što pučke kuhinje, ovdje djeluju i odjeli za prikupljanje odjeće, obuće, namještaja, no Centar još nije završen. Razmatra se mogućnost uređenja prenoćišta, ali i hosipicija te dnevnog boravka za djecu s invaliditetom. Zajedno s Varaždinskom biskupijom razgovaramo o projektu koji bismo kandidirali prema EU fondovima, pri čemu bi Županija sve vodila – rekao je župan Čačić.

Varaždinska županija godišnje izdvaja oko 300.000 kuna za ljude u potrebi, od čega 60.000 kuna osigurava za nabavu prehrambenih namirnica za Caritasovu pučku kuhinju.

- Sljedeće godine ćemo za 20-ak posto povećati izdvajanja za pučku kuhinju – najavio je Čačić.

NAJČITANIJE NOVOSTI