Službeni internet portal Varaždinska županija

Sudionici projekta „The School we like to learn in“ u Županijskoj palači

OBJAVLJENO 24.05.2017.

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljena je politika obrazovanja Varaždinske županije partnerima projekta pod nazivom „The School we like to learn in“ (Škola u kojoj bih volio učiti) u koji je uključena i Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola iz Varaždina.

Riječ je o projektu koji pokušava dati odgovor na pitanje kako smanjiti prerano napuštanje škole kroz animaciju učenika raznim aktivnostima koje ih vežu uz školu i čine ju zanimljivom i privlačnom, s obzirom da rano napuštanje škole ili odustajanje utječe na ljude tijekom života i smanjuje njihovu priliku za sudjelovanjem u društvenim, kulturnim i gospodarskim dimenzijama društva te povećava individualni rizik od nezaposlenosti, siromaštva i socijalne isključenosti.

Predstavnike škola iz Latvije, Italije, Španjolske, Portugala i Austrije ugostio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar zajedno sa pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom, a nakon pozdravnih riječi župana Štromara gostima je prezentiran sustav obrazovanja Varaždinske županije te Centri izvrsnosti kako bi se podijelili primjeri dobre prakse.

Župan Štromar izrazio je zadovoljstvo ovom posjetom dragih gostiju iz Latvije, Italije, Španjolske, Portugala i Austrije te istaknuo kako se nada da će svatko od njih za svoju državu pronaći nešto što će dati poboljšanje u kvaliteti obrazovanja kako bi što više učenika završavalo srednju školu.

- Varaždinska županija je najkonkurentnija županija u Hrvatskoj i županija koja ima najbolji sustav osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj. Više od 60% našeg proračuna ulažemo u obrazovanje. Morali smo toliko početi ulagati, jer smo uglavnom imali tvornice kožarske i tekstilne industrije gdje ljudi nisu trebali završiti srednju školu, a da bi mogli raditi. Danas ulažemo u ona zanimanja koja imaju veću vrijednost, a trenutno se najviše traže programeri u metalnoj industriji i općenito IT sektor.Primijetili smo da nam u zadnje dvije, tri godine dosta rastu plaće, a i inače smo iznad prosjeka države. Trenutno naše srednje škole polazi 8 tisuća učenika, a od toga ih je oko 6 i pol tisuća iz naše županije, dok razlika dolazi iz druge županije,  što potvrđuje da imamo najbolji obrazovni sustav – naglasio je župan Štromar dodavši kako je Županija imala problema u pregovorima s Europskom unijom kad je tražila sredstva za ulaganje u obrazovanje i izgradnju osnovnih i srednjih škola, gdje nije dobila ništa, upravo iz razloga što ima najbolji prosjek završavanja srednjih škola koji iznosi čak 98 posto.

Ravnatelj Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin Zoran Hajek  napomenuo je kako je iznimno zadovoljan realizacijom projekta.

- Projekt je trajao dvije godine i zaista smo uložili veliki trud kako bi djeci pružili što više stvari izvan redovnog obrazovanja, od raznih aktivnosti, mobilizacijskih i motivacijskih te ih time zadržali što duže u školi i u tome smo uspjeli - zaključio je ravnatelj Hajek.

Prezentaciju o obrazovanju u Varaždinskoj županiji održao je pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za poslove župana mr.sc.Robert Kelemen.

Inače, partneri projekta su: Srednja škola Mistelbach iz Austrije, ITC Calamandrei srednja škola iz Rima u Italiji, grupa osnovnih škola iz Amareleje u Portugalu pod nazivom Agrupamento de Escolas de Amareleja, Srednja škola Donoso Cortes iz Don Benita u Španjolskoj te Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola iz Varaždina, a voditelj projekta je Srednja škola Malpils iz Latvije.

NAJČITANIJE NOVOSTI