Službeni internet portal Varaždinska županija

Sudionici projekta „I am being an ecological person“ razmijenili primjere dobre prakse

OBJAVLJENO 31.05.2017.

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen je projekt „I am being an ecological person“ („Ja sam ekološki osviještena osoba“) u sklopu Erasmus + programa u okviru Ključne aktivnosti 2, u koji se prošle godine uključila i OŠ „Izidora Poljaka“ Višnjica. Projekt traje dvije godine, provodi ga Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU), a partneri projekta su turska škola Çalıca Secondary School, grčka škola The 1st Gymnasium of Acharnes te poljska škola Zespol Szkol Nr 3.

Predstavnike škola iz Turske, Grčke i Poljske ugostio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić zajedno sa pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom te ih je izrazivši im zadovoljstvo njihovim posjetom upoznao sa projektima koje Županija provodi na području obrazovanja.

- Varaždin je izuzetan grad, a Varaždinska županija najkonkurentnija i najtransparentnija županija u Hrvatskoj. Više od 60% našeg proračuna ulažemo u obrazovanje. Naše srednje škole polazi 8 tisuća učenika, a od toga ih je oko 6 i pol tisuća iz naše županije, dok razlika dolazi iz druge županije, što potvrđuje da imamo najbolji obrazovni sustav. Posebno značajan projekt Varaždinske županije su i Centri izvrsnosti osnovani s ciljem da učenicima osnovnih i srednjih škola pruže dodatna znanja i vještine iz područja djelovanja. Danas u Županiji djeluje čak deset Centara izvrsnosti iz informatike, matematike, biologije, fizike, kemije, hrvatskog jezika, novih tehnologija, komunikacija, poduzetništva i rukometa, čiji učenici postižu iznimne rezultate na državnim, županijskim, međužupanijskim i međunarodnim natjecanjima – istaknuo je zamjenik Kišić nadajući se kako će uspješno podijeliti primjere dobre prakse za rješavanje ekoloških problema iz svake zemlje, poželjevši svima izuzetno zanimljiv program radionice te jedno interaktivno sudjelovanje.

Ravnateljica OŠ „Izidora Poljaka“ Višnjica Martina Vusić izrazila je zadovoljstvo spomenutim projektom.

- Projekt je osmišljen kako bi bio jedan od alarma koji zvone na uzbunu za spas našeg planeta, a sve nade se polažu u generacije koje će stasati u nekoliko idućih godina te prakticirati drugačiji stil života. Radionice su osmišljene kako bi učenike usmjerile k novom eko-načinu života, a neki od ključnih zadataka projekta su: poticanje ekološke osviještenosti, podizanje svijesti o šteti koju nanosimo prirodi, poučavanje o principima ekološki prihvatljivog načina života, upoznavanje s pojmom ekološkog otiska i otkrivanje načina za smanjivanje ekološkog otiska svakog pojedinca, upoznavanje s pojmom održivog razvoja u okviru ekologije te traženje načina za doprinos održivom razvoju – istaknula je ravnateljica Vusić dodavši kako su se u sklopu projekta predstavnici upoznali i s pojmom ekološkog otiska te su mnogi ostali iznenađeni spoznajom razmjera štete koju nanosimo planetu.