Službeni internet portal Varaždinska županija

Srednjim školama novih 2,5 milijuna kuna za projekte

OBJAVLJENO 24.11.2015.

Srednje škole Varaždinske županije ponovno su ostvarile pravo na dodjelu bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Naime, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kao Posredničko tijelo razine 1 u postupku odabira projekata u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u kategoriji Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II donijelo je odluku u financiranju projekata  ukupne vrijednosti preko 29 milijuna kuna. Srednje škole Varaždinske županije tom su prilikom ostvarile pravo na bespovratna sredstva u iznosu od preko 2,5 milijuna kuna, kao nositelji projekta, ostvarivši na taj način 100% prolaznost prijave na projekte, a u provedbi će biti zastupljene i kao jedan od partnera u projektu vrijednom 751 tisuću kuna.

Tako je Srednja škola „Arboretum Opeka“ iz Marčana svojim prijavljenim projektom naziva „Stepenica više u poljoprivredi“ ostvarila pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 698.248,93 kuna. Bespovratna sredstva u iznosu od milijun i 283 tisuće kuna dobila je Srednja škola Ivanec projektom „Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje“. Također, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin kao partner Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi iz Karlovca sudjelovat će u 751.512,00 kuna vrijednom projektom „Razvoj obrazovnih programa za građevinska zanimanja u području energetski učinkovite gradnje“.

Posebna zanimljivost je da su sve navedene projekte škole napisale samostalno bez vanjske pomoći, uz koordinaciju Upravnog odbora za prosvjetu, kulturu i sport, koji je inače svojevremeno osmislio program obuke pisanja i pripreme programa za EU projekte, koji su pohađali ravnatelji i djelatnici Srednjih škola što sustavno rezultira brojnim odobrenim bespovratnim sredstvima i pridonosi podizanju kvalitete i standarda obrazovanja u Varaždinskoj županiji.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar čestitao je svim prijavljenim školama na novim odobrenim projektima, istaknuvši podatak da srednje škole, čiji je osnivač Varaždinska županija, bilježe stopostotnu prolaznost na ovakvim natječajima.

- Novi odobreni projekti ponovno dokazuju vrijednost i kvalitetu našeg obrazovnog sustava i stručnjaka koji rade u njemu, što se redovito prepoznaje i valorizira i na nacionalnoj razini. Ovim inovativnim projektima koji idu značajno iznad standarda, dodatno ćemo unaprijediti i obogatiti naš srednjoškolski sustav, osigurati najkvalitetnije uvjete obrazovanja i učiniti ga još poželjnijim – naglasio je župan Štromar.

Inače, zajedno s asistentima u nastavi, projektom vrijednim 2,6 milijuna kuna te, početkom godine osiguranih, 9,3 milijuna kuna za modernizaciju strukovnih škola, u varaždinske je škole dosad za modernizaciju kurikuluma, edukacije profesora, nabave nove opreme i međunarodne razmjene stiglo gotovo 60 milijuna kuna.

NAJČITANIJE NOVOSTI