Službeni internet portal Varaždinska županija

Protiv diskriminacije Ministarstva obrazovanja: Varaždinska županija će svim maturantima osigurati prijevoz

OBJAVLJENO 02.06.2017.

Nakon što je srednjim školama u Varaždinskoj županiji upućen dopis Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u kojem stoji Vladina Odluka o kriterijima i načinu financiranja troškova prijevoza za lipanj, gdje je navedeno kako se u lipnju maturantima koji završavaju gimnazijske programe (su)financiraju pojedinačne karte za dane pohađanja obveznih ispita državne mature, iz čega proizlazi da učenici koji nisu pohađali srednju školu prema gimnazijskom programu nemaju pravo na sufinanciranje prijevoza, župan Varaždinske županije Predrag Štromar donio je odluku kako će troškove sufinanciranja prijevoza pokriti Varaždinska županija.

- Varaždinska županija osigurati će svim maturantima bez obzira dali pohađaju gimnazijske programe ili strukovne jednake uvjete financiranja prijevoza za vrijeme održavanja ispita državne mature te polaganje završnih ispita u strukovnim programima obrazovanja. Država ne prepoznaje vrijednost obrazovanja, posebno vrijednost strukovnih škola, pa ćemo mi kao Županija financirati troškove prijevoza u lipnju - rekao je župan Predrag Štromar.

Dodaje kako je nejasno zašto je nadležno ministarstvo donijelo odluku u kojoj se čini nepravda učenicima strukovnih škola.

- Ovdje na Sjeveru i u Varaždinskoj županiji uvijek smo zagovarali jednake šanse za sve i od toga nikad nećemo odustati. Već smo jednom spriječili potencijalnu štetu učenicima i roditeljima, kad je prošla Vlada u potpunosti htjela ukinuti sufinanciranje prijevoza za srednjoškolce. Obrazovanje nam je prioritet i zato smo i ovaj put hitno reagirali i osigurali svim učenicima prijevoz - rekao je župan Štromar.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar uputio je dopis srednjim školama s područja Varaždinske županije da  svim maturantima izdaju potvrde za ostvarivanje prava na sufinanciranje troškova prijevoza za dane polaganja ispita državne mature.