Službeni internet portal Varaždinska županija

Promovirana knjiga „Droga, ovisnosti i nasilje" Dubravka Klarića

OBJAVLJENO 28.03.2017.

U organizaciji „Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael“ u Županijskoj palači u Varaždinu održana je promocija nove stručno – edukativne knjige mr.krim. Dubravka Klarića pod nazivom „Droga, ovisnosti i nasilje - važna saznanja i korisne informacije za prevenciju i suzbijanje“.

Dubravko Klarić savjetnik je u Uredu za suzbijanje zloporabe droge Vlade Republike Hrvatske i član Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Zagrebačke županije, te jedan od najboljih poznavatelja situacije na području kriminologije i zlouporabe droga u Hrvatskoj. Autor je desetak samostalnih knjiga, a u ovoj knjizi kroz 

stručno-edukativni pristup govori o društveno-neprihvatljivim fenomenima droga te drugim ovisnostima i nasilju, a dane su i korisne informacije te saznanja o prevenciji i suzbijanju na znanstveno-stručan ali jednostavni i razumljiv način.

Prisutne je na početku promocije pozdravio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, ujedno i upravitelj „Zaklade za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael“ istaknuvši kako je današnja promocija knjige organizirana kako bi se ukazalo na opasnosti od narkotika u cilju prevencije, smanjenja dostupnosti te njihove potražnje.

- Jedna od zadaća Zaklade osim financiranja projekta, je isto tako i jedno medijsko osvještavanje o samim projektima i na koji način prevenirati loše stvari u društvu, a ovisnost o drogama je zasigurno jedna od najlošijih stvari u društvu. Evo vidjeli smo neki dan što se dogodilo u Vodicama kada je jedan mladi čovjek pod utjecajem droga napravio takvu tragediju. Upravo zbog toga smo danas i organizirali ovu tribinu.Drago nam je da je tu s nama jedan ugledni kriminalist g. Klarić, koji je ujedno i budući donator Zaklade kroz knjige, koji će nam prije svega ukazati i na današnju situacija s drogama na području Republike Hrvatske. Mi tu kao županija zapravo ne odudaramo od prosjeka. Nalazimo se u jednoj situaciji gdje narkotika ima (s obzirom na to da su legalizirani blaži oblici, primjerice marihuana), ali ono što je dobro je to da nema povećanja evidentiranih narkomana, odnosno onih najtežih ovisnika o heroinu i kokainu ili nekim težim oblicima narkomanije. S te strane unutar tri, četiri godine koliko mi pratimo stanje kroz naše Povjerenstvo za suzbijanje droga nemamo zabilježeno povećanje, dakle situacija stagnira i mislim da je to najbitnija poruka – rekao je zamjenik Kišić.

U svom obraćanju jedan od najboljih poznavatelja situacije na području kriminologije i zlouporabe droga u Hrvatskojmr.krim. Dubravko Klarić istaknuo je kako je znanje moćno oružje u borbi protiv droge.

- Iz dugogodišnjeg životnog i operativnog, ali i stručnog iskustva usuđujem se reći da u nama dogledno vrijeme zlouporabu droga nećemo suzbiti i dobiti rat protiv droga. Dobit ćemo pojedine bitke, ali i te bitke taj rizik čine manjim. Treba puno toga napraviti, poput strategija, ali najvažnija aktivnost je komunikacija – zaključio je autor knjige „Droga, ovisnost i nasilje“ te dodao kako se mnoge ovisnosti javljaju i kao simbol inicijacije u vršnjačku skupinu te mladima danas prijatelji i generacija postaju važniji od roditelja. 

Nakladnik knjige je „Udruga Znanje daje sigurnost“, a knjigu su osim autora predstavili i  zamjenica Županijske državne odvjetnice Sunčica Kocijan - Putarek, zamjenik načelnika PU Varaždinske Darko Blaži te predsjednica Upravnog odbora Zaklade Sveti Mihael Dubravka Biberdžić.

Inače, knjiga ima preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i namijenjena je prvenstveno roditeljima, prosvjetnim djelatnicima, stručnim suradnicima, socijalnim radnicima, pedagozima i drugim strukovnim profilima koji se pojavljuju kao važni čimbenici u odgoju, socijalizaciji, pravilnom usmjeravanju, izgradnji i učenju životnih vještina, djece i mladih.