Službeni internet portal Varaždinska županija

Predstavljene nove mjere aktivne politike zapošljavanja

OBJAVLJENO 20.04.2017.

U organizaciji HZZ-Regionalnog ureda Varaždin, Varaždinske županije, HOK-Obrtničke komore Varaždinske županije, HGK-Županijske komore Varaždin i HUP-Podružnice Varaždin u Županijskoj palači u Varaždinu predstavljeno je novih 9 mjera aktivne politike zapošljavanja pod sloganom „Od mjere do karijere“, a za koje je osigurano 1,5 milijardi kuna. Mjere su predstavljene poslodavcima i zainteresiranoj javnosti, a za cilj imaju aktivaciju osjetljivih skupina: mladih, dugotrajno nezaposlenih i osoba s invaliditetom, te uključuju programe obrazovanja i usavršavanja koji omogućuju zapošljavanje novih radnika, dodatnu edukaciju te očuvanje radnih mjesta.

Prisutne je na početku pozdravio župan Varaždinske županije Predrag Štromar izrazivši zadovoljstvo predstavljanjem novih mjera zapošljavanja.

- U posljednje četiri godine mi smo kao županija iskoristili neke od tih mjera koje su tada bile postojeće, a to je zapošljavanje i edukacija mladih kojih je više od stotinjak prošlo kroz Varaždinsku županiju. Pomoć je prije svega potrebna starijim nezaposlenim osobama koje se mogu prekvalificirati budući da gospodarstvenici u našoj županiji trebaju izuzetno puno radnika - naglasio je župan Štromar dodavši kako najviše očekuje od mjere koja je usmjerena direktno gospodarstvenicima, te se nada da će zbog njih poduzetnici moći dati veće plaće i samim time privući natrag kvalitetne radnike koji su otišli na rad u inozemstvo.

V.d. predstojnica HZZ-Regionalnog ureda Varaždin Branka Šaško u svom obraćanju prisutne je upoznala sa stanjem nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji te predstavila nove mjere aktivne politike zapošljavanja.

- Nezaposlenost na području Varaždinske županije u konstantnom je padu i zapravo smo županija s najnižom stopom nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj koja trenutno iznosi 7,2 posto. Na kraju prosinca protekle godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Regionalnog ureda Varaždin bilo je prijavljeno 5063 osoba dok je na kraju ožujka došlo do velikog pada na 4555 osoba. Dakle, u zadnja tri mjeseca došlo je do pada za oko 500 osoba, dolazi do pojačanog zapošljavanja, sezonskog zapošljavanja, a evo danas predstavljamo i mjere aktivne politike zapošljavanja u koje će se također uključiti određeni broj nezaposlenih osoba.

Ove godine imamo ukupno 9 mjera, puno su jednostavnije i lakše provodljive nego u proteklim godinama, a izradilo ih je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zajedno s kolegama iz HZZ-a te socijalnim partnerima. Mjere su usmjerene na klasično zapošljavanje, na obrazovanje, osposobljavanje, na samozapošljavanje, na stručno osposobljavanje za rad te javne radove. S obzirom da je došlo do pada nezaposlenosti pojedinim poslodavcima ne možemo osigurati odgovarajuću radnu snagu i zato će ove godine biti fokus upravo na različitim mjerama obrazovanja nezaposlenih osoba. U našoj županiji konstantno je velik interes i poslodavaca i nezaposlenih za uključenje u ove programe. Protekle godine uključili smo preko 1300 osoba, a sada već ima preko 300 zahtjeva u ova prva tri mjeseca - naglasila je predstojnica HZZ-Regionalnog ureda Varaždin Branka Šaško.

Direktorica Regionalnog ureda HUP-a Sanja Ostroški naznačila je kako je potražnja za radnicima jedna od top tema među poslodavcima.

- Prije svega treba nam stručnog kadra, a u nekim regijama su nam potrebna i određena zanimanja, a taj će se trend, nažalost, pojačavati. Kod nas su to tekstilna i metalna industrija, no fali nam i radnika u IT sektorima jer se broj takvih radnih mjesta sve više povećava – rekla je direktorica Ostroški.

Predstavljanju je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije mr. sc. Jelena Zrinski Berger.

NAJČITANIJE NOVOSTI