Službeni internet portal Varaždinska županija

Predstavljena radna verzija Strategije razvoja turizma Varaždinske županije

OBJAVLJENO 11.03.2015.

U županijskoj palači održana je druga po redu sjednica Povjerenstva za izradu Strategije razvoja turizma Varaždinske županije u razdoblju od 2015. do 2025. godine pri čemu je kao glavne ciljeve Strategije izdvojio: osiguranje jasnog razvojnog koncepta i dugoročno usuglašavanje politike razvoja turizma, stvaranje pretpostavke za uspješno i dugoročno održivo tržišno pozicioniranje, definiranje prioriteta i njihovih nositelja, privlačenje investitora, prepoznavanje razvojnih projekata te usmjeravanje aktivnosti korištenja EU fondova.

Za razvoj turizma Varaždinske županije važna su četiri područja djelovanja i to aktivnosti koje valoriziraju jake strane županije te one koje se zasnivaju na korekcijama slabih strana ponude, kao i one koje mogu neutralizirati i umanjiti prijetnje iz okruženja. Što se tiče same vizije Strategije, bitno je da se turistička ponuda Varaždinske županije uskladi sa tržišnim trendovima te su napomenuta četiri ključna elementa: raznovrsnost i komplementarnost ponude, zaštita resursa i uspostava poticajnog poslovnog ozračja, kako bi u budućnosti Varaždinska županija postala poželjna i prepoznatljiva srednjoeuropska destinacija s raznolikom ponudom turističkih sadržaja. Kao glavni atribut „brendiranja“ Varaždinske županije istaknuta je kultura te zdravstveni turizam, koji služe kao destinacijski kapital.

Nakon predstavljanja glavnih ciljeva razvoja, koji su: poboljšavanje konkurentnosti i obogaćivanje ugostiteljske i turističke ponude, unapređenje destinacijske turističke infrastrukture, te unapređenje međunarodne turističke prepoznatljivosti, članovi Instituta za turizam Neven Ivandić i Neda Telišman Košuta, naveli su kako je za svaku destinaciju bitno imati jedan ili dva glavna aktera, odnosno „udarni tim“ s kojim sama destinacija vrši proboj na turističko tržište, dok ostali manji akteri sudjeluju kao potpora i upotpunjuju svojom raznolikošću ponudu same destinacije.

Sjednici Povjerenstva prisustvovao je i zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić dok se u izradu Studije aktivno uključila Turistička zajednica Varaždinske županije kao i mnogi gradovi i općine na području Županije.

NAJČITANIJE NOVOSTI