Službeni internet portal Varaždinska županija

Ove subote u atriju Županijske palače bogati program povodom 15. godina Udruge kuhara Varaždinske županije

OBJAVLJENO 03.05.2018.

Ove subote 5. svibnja ponovno nas očekuje bogati program u atriju i ispred Županijske palače. Na današnjoj konferenciji za medije Natalija Martinčević, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije i Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije najavili su proslavu 15. godišnjice Udruge kuhara.

- Naši su dragi kuhari prije svega čuvari okusa i mirisa varaždinskog kraja i najzaslužniji su za dobivanje oznake zaštićenog zemljopisnog porijekla – varaždinskog klipiča za kojeg je pokrenut postupak zaštićenosti na razini Europske unije – naglasila je Martinčević.

- Ova manifestacija u subotu nastavak je sve bolje suradnje Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije i Udruge kuhara Varaždinske županije, posebno sa gospodinom Crleni sa kojim smo evo odradili prezentaciju kuharice jela od buče, sve kuhare odnosno restorane koji su se uključili u županijski projekt brendiranja buče i bučinog ulja i stavili jela od buče na menije Okusa varaždinskog kraja. Posebno treba cijeniti njihov trud, prijenos znanja, vještina ali prije svega entuzijazma na mlađe generacije, buduće kuhare kao jednog deficitarnog, a za naš turizam iznimno važnog zanimanja. Ovim putem pozivam građane Varaždinske županije da nas posjete u subotu na proslavi 15. godišnjice naših kuhara ovdje i u atriju i ispred naše palače, da podrže naš program i degustiraju delicije naših kuhara – naglasila je Natalija Martinčević.

Na sam program osvrnuo se Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije koji je najavio degustaciju jela, radionice i izložbe na temu kulinarstva, rezbarene atrakcije od voća i povrća, predstavljanje restorana, ali i učenika i polaznika vrtića. Od 10. 00 sati očekuje nas izložba kuharica umirovljenih kuhara i kuharica, a u prezentacije uključiti će se i Udruge Hajdina, Trnovečko srce, Preslice iz Sračinca, Udruga žena Vidovec, Udruga varaždinsko bučino ulje, PZ varaždinsko povrće, Rotary club Varaždin, Vinarija Vitez, Varaždinski plac, Elmag Ludbreg te KUD- Vidovec i članovi Udruge Hajdina.

Udruga kuhara Varaždinske županije osnovana je 19. ožujka 2003. godine s ciljem afirmacije struke i očuvanja tradicijskih namirnica i proizvoda koji su vezani za Varaždinsku županiju i varaždinski kraj.

- Ispunili smo ciljeve koje smo si zacrtali prije 15-tak godina i zaista smo ponosni na to. Imamo regionalne timove koji redovito sudjeluju na svjetskim natjecanjima i olimpijadama, a već pet sezona postižu hvalevrijedne rezultate. Jedna smo od najaktivnijih udruga na području Republike Hrvatske i aktivno surađujemo sa svim udrugama koje djeluju u cilju zaštite tradicije proizvoda i namirnica – rekao je Damir Crleni.
Jedna od zadaća Udruge je da svoja znanja prenose na mlađe generacije, a i Martinčević i Crleni složili su se kako je to važno s obzirom na bogatu kulinarsku povijest naše Županije, a i zbog deficita kuhara u Varaždinskoj županiji.

Program započinje u 10.00 sati a završiti će velikom rođendanskom tortom oko 13.00 sati.

NAJČITANIJE NOVOSTI