Službeni internet portal Varaždinska županija

Otvoren novi odjel palijative u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof

OBJAVLJENO 07.01.2015.

Ministar zdravlja u Vladi RH prim. Siniša Varga, dr.med.dent., posjetio je Varaždinsku županiju te je tom prilikom obišao Specijalnu bolnicu za kronične bolesti Novi Marof i Opću bolnicu Varaždin.
U pratnji domaćina sanacijskog upravitelja Opće bolnice Varaždin Mladena Smoljanca, saborskog zastupnika Maria Habeka, predsjednice Županijske skupštine Varaždinske županije Dubravke Biberdžić te zamjenika župana Alena Kišića, otvorio je i razgledao 3. Odjel u prizemlju bolnice u Novom Marofu.

Ministar Varga se osim otvorenja novog odjela palijative u Novom Marofu, sastao s bolničkim osobljem bolnice koja slovi kao perjanica palijativne skrbi u Hrvatskoj, pri čemu je istaknuo kako je Novi Marof prepoznat kao centar izvrsnosti za palijativu i mjesto gdje ostali mogu o tome puno toga naučiti.

– Medicinski uvjeti su u Novom Marofu vrhunski, na europskoj razini kakve iziskuje moderna medicina za kroničnu i palijativnu skrb, kazao ministar zdravlja i otvorio novi odjel palijative.
Ove godine biti će završen 1. kat Odjela 2 u bolnici u Novom Marofu - istaknuo je sanacijski upravitelj Mladen Smoljanec te dodao da će ta zgrada biti kompletno energetski obnovljena te povoljna za njegu i skrb za bolesnike palijativne medicine. Naime, spomenuti odjel u prizemlju bolnice će do završetka nove spojne zgrade biti u funkciji palijativne skrbi u kvoti od 85 kreveta, a po završetku nove zgrade za palijativu, taj će odjel služiti za produženo liječenje. Prizemlje Paviljona 3 je obnovljeno, a vrijednost radova na cijelom odjelu iznosi 1.6 milijuna kuna.
Nakon obilaska Specijalne bolnice za kronične bolesti Novi Marof, ministar Varga je obišao Opću bolnicu Varaždin, koja je pozitivni primjer postizanja efikasne energetske učinkovitosti. Naime, na zgradi patologije s najnižeg energetskog nivoa G, uređenjem fasade, krovišta, energetska učinkovitost podignuta je na nivo A, što znači da će se uskoro investicija isplatiti kroz uštede na potrebnim energentima za grijanje, odnosno hlađenjem zgrade. Ukupno je u obnovu zgrade patologije uloženo 740 tisuća kuna, doznačenih od strane Ministarstva zdravlja, dok je za lift na zgradi ljekarne uloženo 591 tisuća kuna, decentraliziranih sredstava.
U 2015. godini ministar zdravlja Saša Varga najavio daljnje investicije u palijativnu skrb te dogradnju kirurgije u Varaždinu, za čiji su projekt planovi i nacrti gotovi.

Ministar Varga je najavio i novi model ugovaranja bolničke i zdravstvene zaštite, s potpunom implementacijom od 2016. godine.

– Tijekom 2015. godine, bolnica će se privikavati da bude plaćena po kvaliteti usluge, a ne avansno kao do sada. Vjerujem da će Opća bolnica Varaždin biti jedan od pozitivnih primjera u Hrvatskoj gdje će se osjetiti pozitivni učinci, kroz povećanje broja pacijenata, većom kvalitetom usluge, ulaganjem u infrastrukturu, i biti mjesto gdje će se liječiti svi pacijenti iz ove regije što znači i veći priljev sredstava u blagajnu bolnice, naglasio je ministar zdravlja u Varaždinu.
Današnja posjeta ministra zdravlja bolnicama u Varaždinskoj županiji potvrda su i pohvala upravi bolnica i bolničkom osoblju na organiziranosti, kvalitetnoj usluzi i predanom radu i trudu za korisnike i društvenu zajednicu. U pratnji ministra zdravlja Siniše Varge bio je i glavni tajnik Ministarstva zdravlja Velibor Drakulić, dr.med..

NAJČITANIJE NOVOSTI

Medicinski uvjeti su u Novom Marofu vrhunski, na europskoj razini kakve iziskuje moderna medicina za kroničnu i palijativnu skrb.

Siniša Varga, ministar zdravlja