Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana sjednica Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije

OBJAVLJENO 10.02.2017.

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je sjednica  Savjeta za socijalnu skrb na kojoj su članovi, između ostalog, prihvatili Izvješće o radu Savjeta za socijalnu skrb za 2016. godinu. Osim spomenutog na sjednici Savjeta bilo je govora i o pravima i socijalnim uslugama u sustavu socijalne skrbi iz nadležnosti četiriju centara s područja Varaždinske županije, te o izgradnji Caritasovog centra u Varaždinu.

Tom prigodom zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić istaknuo je kako je jedan od razloga današnjeg okupljanja bio okupljanje ravnatelja četiriju Centara za socijalnu skrb Varaždinske županije (Varaždin, Ivanec, Novi Marof i Ludbreg) te kako bi se vidjelo koji su trendovi u pomoći socijalno najugroženijih stanovnika Varaždinske županije.

- Kroz naša četiri Centra za socijalnu skrb, korisnicima je dodijeljena potpora u iznosu od 81 milijun kuna. Kada tome dodamo i sredstva koja su izdvojena iz Županijskog proračuna (u iznosu od oko 9 milijuna kuna) te sredstva iz općinskih i gradskih proračuna imamo preko 100 milijuna kuna izdvojenih za najugroženije stanovnike Varaždinske županije. U ukupnom broju korisnika pomoći prisutan je lagani trend smanjivanja potreba. Prošle godine novčane pomoći koristilo je oko dvjestotinjak osoba manje za razliku od prethodnih godina, a razlog tome je smanjenje nezaposlenosti. Jedino povećanje zabilježeno je u „Doplatku za davanje njege u kući“ a čemu je razlog činjenica starenja stanovništva i odlaska mladih.

Što se tiče ukupnog rizika od siromaštva mi smo kao Županija negdje u prosjeku RH. Ono što je velika opasnost u budućnosti je činjenica da sve više naših stanovnika stari (ukupno već sada imamo preko 18 posto ljudi koji su iznad 65 godina života) koji su onda zbog često niskih mirovina rizik da postanu korisnici neke od socijalnih naknada. Isti slučaj je sa 2% stanovništva koje je romske nacionalnosti, a koji su praktički u 95 postotnom odnosu korisnici neke  od socijalnih naknada – rekao je zamjenik župana Kišić te dodao kako se Caritasov dom užurbano gradi  te će kada bude izgrađeni biti zaista jedan moderan dom. Također je spomenuo kako je investitor doma Varaždinska biskupija,  te da Županija ima oko 60 tisuća kuna predviđenih za sufinanciranje Pučke kuhinje.

Zamjenik Kišić osvrnuo se i na postojeću lokaciju izgradnje Caritasovog doma  te napomenuo da je ona zapravo dio Glazbene škole te da Županija ima određene planove kako bi se taj prostor iskoristio za provođenje još bolje nastave. Istaknuo je kako je u Glazbenoj školi dio nastave dosta individualan i potrebne su upravo takve male učionice. Također je dodao kako projekti već postoje te se nada da će se uspjeti i realizirati, a čime će Glazbena škola dobiti mogućnost daljnjeg razvoja i razvitka.

Ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije mr. Ante Šola u svom obraćanju  istaknuo je kako je izgradnja Caritasovog doma krenula prije desetak mjeseci, a završetak radova predviđen je za 10 mjesec ove godine.

- Objekat je već pod krovom, stavljeni su mu prozori, a rade se i unutarnje instalacije. Prva faza investicije iznosi 12 do 15 milijuna kuna, a veličine je oko 1560 metarakvadratnih stambenog prostora  za kuhinju te popratnih sadržaja kao što su skladišta, rashladne komore, odjel za invalide, te odjel za obuću i odjeću – rekao je Ante Šola te dodao kako Caritas  prema Izvješću iz prošle godine ima 279 registriranih korisnika. Također je istaknuo kako je prošle godine pripremljeno  oko 104 tisuće obroka, a već nekoliko mjeseci oko 15 obroka dnevno daju i utočištu za maltretirane žene, odnosno Sigurnoj kući.

Predsjednica Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije Marta Dretar istaknula je kako je Županija značajno uključena u socijalnu skrb, međutim korisnika je nažalost sve više, ali usprkos tome nastoji se pobrinuti za svakoga (od djece, mladih, obitelji koje su u krizi, starijih osoba, invalida i mnogih drugih), odnosno svih onih kojima je pomoć potrebna sjednici Savjeta nazočila je i pročelnica Upravnog odjela za zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac.