Službeni internet portal Varaždinska županija

Održani sastanak na temu prevencije raka debelog crijeva

OBJAVLJENO 19.05.2017.

Dana 17.svibnja 2017. godine održan je sastanak u prostorima Županijske palače na temu prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva te unaprjeđenja kvalitete života osoba oboljelih od raka debelog crijeva. Sastanku su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Ruža Jelovac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Krunoslav Kovačić i njegova zamjenica dr. Irena Stipešević Rakamarić te županijska koordinatorica za program ranog otkrivanja raka debelog crijeva dr. Ljiljana Plačko. U ime udruge ILCO sudjelovali su članovi predsjedništva udruge Milorad Vasilić i Stjepan Vuk.

Pročelnica za zdravstvo gđa Ruža Jelovac je naglasila kako je prevencija i rano otkrivanje raka debelog crijeva jedan od 6 županijskih prioriteta na području zdravstvene zaštite te županija podupire aktivnosti ZZJZ i Udruge ILCO u tom smislu.

Ravnatelj ZZJZ g. Krunoslav Kovačić je najavio javnozdravstvenu akciju povodom Svjetskog dana borbe protiv raka debelog crijeva ili „Dana plavog irisa“ koji se održava svake godine posljednje subote u svibnju s ciljem podizanja javnozdravstvene svijesti stanovništva o raku debelog crijeva i mogućnostima njegove prevencije. Tako će se  slijedeće subote , 27. svibnja, u organizaciji udruge ILCO i ZZJZ održati javnozdravstvena akcija podjela promotivnih materijala i savjetovanja građanstva na štandu ispred županijske palače na Franjevačkom trgu  od 10 – 13 sati.

Dr. Ljiljana Plačko govorila istaknula je da je rak debelog crijeva važan uzrok pobolijevanja i smrtnosti u Varaždinskoj županiji te da stope incidencije i smrtnosti od ovog raka u porastu unatrag desetak godina. U 2014. godini u Varaždinskoj je županiji bilo 132 nova slučaja RDC, a umrlo je 100 osoba. Zbog visoke smrtnosti ovog raka potrebno je rak otkriti u što ranijoj fazi pa se već deset godina u Varaždinskoj županiji provodi i nacionalni probir za ovaj rak. Pozivi se šalju svim osobama starijim od 50  a mlađim od 75 godina za iskazivanje interesa za sudjelovanje u probiru, nakon čega se onima koji dostave potvrdan odgovor šalje i testni pribor na skriveno kvarenje u stolici. Svi oni kojima je test na okultno krvarenje pozitivan, šalju se na kolonoskopiju. Cilj kolonoskopskog pregleda nije samo otkriti rak već i pred – maligne tvorbe kao što su adenomatozni polipi i tretirati ih preventivno.  Odaziv u ovom programu je 26% za Varaždinsku županiju što je u okvirima nacionalnog prosjekaAktualno je u tijeku 3. ciklus pozivanja, a pozivi se šalju svake dvije godine.

Dr.  Irena Stipešević Rakamarić je govorila o raku debelog crijeva i ulozi životnog stila u njegovoj prevenciji. Rak debelog i završnog crijeva (kolona rektosigmoidnog prijelaza i rektuma) nastaje nekontroliranim rastom genetički promijenjenih  ili oštećenih stanica u debelom crijevu , rektumu i crvuljku. Nevidljiv je i tihi ubojica. Mnogi koji imaju početne oblike te bolesti nemaju nikakve smetnje jer se bolest dugo razvija bez očitih znakova. Zato je prva linija prevencije rano otkrivanje kroz probir ili skrining među naizgled zdravim osobama ciljane dobi. Rizik od razvoja RDC  znatno raste nakon 40. godine, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. Svaka osoba starija od 50 godina nosi prosječni rizik od 5% da će do 74. godina razviti , odnosno 2,5% da će i umrijeti od raka debelog crijeva. Neki čimbenici koji proizlaze iz životnog stila povisuju taj rizik, kao i naslijeđe – osobna odnosno obiteljska anamneza kolorektalnog raka i /ili polipa te osobna anamneza upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis i Chronova bolest)

Treba naglasiti čimbenike životnog stila u odnosu na utjecaj naslijeđa jer 75% svih oboljelih ipak nema rak debelog crijeva u obitelji, a 90% svih oboljelih su stariji od 50 godina.

Životni stil koji značajno smanjuje rizik od raka debelog crijeva (ove preporuke mahom vrijede i za oboljele)  :

  • Konzumirati 5 porcija voća i isto toliko povrća dnevno, osobito zelenog lisnatog,
  • Redovito hodati i baviti se tjelovježbom
  • Ako se radi sjedeći, svakih pola sata ustati i napraviti nekoliko koraka ili vježbi
  • Piti  6-8 čaša vode dnevno
  • Izbjegavati slatkiše i slatka pića
  • Izbjegavati u potpunosti mesne prerađevine (jesti krto meso, više bijelog nego crvenog  i ne na dnevnoj osnovi)
  • Ne pušiti
  • Maksimalno reducirati alkoholna pića 
  • Odazvati se na poziv u nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva
  • Nadomjesci prehrani odnosno hrana koja obiluje : Vitamin D, selen, kalcij, folna kis.

Predstavnici udruge ILCO društvo predstavili su svoje aktivnosti i suradnju s drugim ILCO društvima u zemlji i inozemstvu. Udruga svakodnevno pruža psihološku pomoć novo – oboljelima , provodi edukaciju članova o stoma – pomagalima, organizira javne tribine i predavanja o prevenciji i liječenju raka debelog crijeva, organizira duhovnu obnovu i rehabilitaciju novo- operiranih članova i brojne izlete, druženja i društveno koristan rad. Tradicionalno udruga organizira obilježavanje Dana plavog irisa u suradnji sa OB Varaždin i ZZJZ.

Više o ovoj akciji,  Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva i njegovoj prevenciji te  aktivnostima udruge ILCO društvo, dostupno je na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije www.zzjzzv.hr