Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana edukacija za dodjelu bespovratnih sredstava za „Podršku razvoja Centara kompetencija“

OBJAVLJENO 18.04.2017.

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u Županijskoj palači u Varaždinu održana je edukacijska radionica povodom pokretanja druge faze Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za „Podršku razvoju Centara kompetencija“. 

Radionicu su održali predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Sanja Rendić Miočević, Linda Kasalo Malić, Sanja Rajaković Pedljo, Marija Rajaković, Goran Basarac koji je ujedno i predstavnik Središnje Agencije za financiranje i ugovaranje, a   prezentirali su sadržaj natječajne dokumentacije te predstavili faze postupka dodjele bespovratnih sredstava kao i Opće i posebne uvjete Ugovora i sadržaja Partnerskog sporazuma.

Prisutne je na početku radionice pozdravio župan Varaždinske županije Predrag Štromar koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo uvrštenjem projekta Tehnološkog centra drvne industrije Lepoglava na listu 34 projekta koji će konkurirati za sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u vezi s ciljem "Ulaganje u rast i radna mjesta".

- Iznimno mi je drago što se projekt Tehnološkog centra drvne industrije Lepoglava našao u krugu projekata koje su prijavile puno veće sredine od Grada Lepoglave. Projekt je vrijedan 90 milijuna kuna od kojih bi 85% bespovratnih sredstava trebalo stići iz europskih fondova, dok bi preostalih 15 posto trebao osigurati Grad Lepoglava uz potporu Varaždinske županije i ministarstava koja obuhvaćaju resore koji će biti pokriveni radom Centra - ministarstva gospodarstva, regionalnog razvoja, poljoprivrede i znanosti. Dokazali smo da imamo znanje i sposobnost osmisliti i dovesti jedan ovako vrijedan projekt, ne samo za grad, županiju i regiju već cijelu Hrvatsku, u tako visoku fazu realizacije te se nadam da će njegova vrijednost biti prepoznata i na završnoj razini – naglasio je župan Štromar.

Predstavnica ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Sanja Rendić Miočević istaknula je kakoje cilj radionice doprinijeti održivom razvoju Varaždinske županije i sjevera Hrvatske te kroz razvoj Centara kompetencije povećati konkurentnosti drvne industrije, stvoriti nove te ojačati postojeće male i srednje poduzetnike drvnog sektora.

- Kroz Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku razvoja Centara kompetencija, prihvatljivim prijaviteljima i njihovim partnerima na raspolaganju je 105 milijuna eura s maksimalnom vrijednosti potpore po prijavitelju do 15 milijuna eura. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta potaknut će suradnju akademije i industrije kako bi se osigurala poveznica između novih znanstvenih spoznaja i njihove uspješne primjene u gospodarstvu – rekla je predstavnica Sanja Rendić Miočević te dodala kako Centri kompetencija predstavljaju novu vrstu istraživačke infrastrukture neophodne za razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama koja će biti specijalizirana za davanje podrške poslovnom sektoru u istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija. 

Edukaciji je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije mr. sc. Jelena Zrinski Berger.