Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana 6. sjednica Vijeća za prevenciju Varaždinske županije

OBJAVLJENO 14.02.2017.

Uz prisustvo brojnih načelnika i gradonačelnika, u Županijskoj palači održana je 6. sjednica Vijeća za prevenciju Varaždinske županije, kojoj je cilj koordiniranje lokalnih programa prevencije kriminaliteta na području Županije, unaprjeđenje stanja opće sigurnosti građana, javnog reda, zaštite materijalnih dobara, te povećanja ukupne kvalitete života.

Predsjednik Vijeća za prevenciju i zamjenik župana Varaždinske županije istaknuo je kako u dijelu sigurnosti nije bilo nikakvih većih problema koji bi narušili stanje sigurnosti na području naše županije. –Varaždinska županija je u vrhu Republike Hrvatske što se tiče opće sigurnosti u državi, i to radi pada broja teških kaznenih djela. Povećava se broj prometnih nesreća, te unatoč dobrom radu Policije i represivnim mjerama svjedočimo brojci od 16 poginulih osoba u prošloj godini te očekujemo značajno smanjenje broja poginulih i nesreća ove godine kroz preventivni rad Policije, rekao je zamjenik Kišić dodavši kako je infrastruktura u prometu značajno poboljšana kroz investicije Županijske uprave za ceste i Hrvatskih cesta.

Kao upravitelj Zaklade Sveti Mihael, zamjenik Kišić je istaknuo da se Zaklada kroz financiranje projekata bavi prevencijom kriminaliteta, te kako upravo danas završava drugi natječaj za prijavu. –Do 1. ožujka ćemo objaviti kojim je projektima odobreno financiranje kako bi i na taj način prevenirali kriminalitet i osigurali još bolju sigurnost u prometu za mlade ljude, srednjoškolce i učenike osnovnih škola. Zadovoljni smo odazivom općina i gradova kao i trgovačkih društava za sufinanciranje rada Zaklade, a i poznati varaždinski glumac Jan Kerekeš kao ambasador Zaklade održava predstave u korist Zaklade kako bismo mogli raspisati natječaje čiji fond će se kroz godine povećati i do 100 tisuća kuna, zaključio je zamjenik župana i upravitelj Zaklade Sveti Mihael Alen Kišić.

O stanju sigurnosti na području Varaždinske županije u 2016. godini te o projektima prevencije Policijske uprave varaždinske govorio je načelnik PU Varaždinske i zamjenik predsjednika Vijeća Darko Jurčec, pohvalivši otkrivačku djelatnost Policijske uprave koja je prošle godine polučila rast uspješnosti sa 69 na 73 posto, a zabilježen je i značajni  prodor u tamnu zonu kriminaliteta droga i gospodarskog kriminaliteta. – Nažalost, zabilježeno je ukupno 3 posto više prometnih nesreća i 30 posto više nesreća sa smrtnim posljedicama; od 16 poginulih, četiri su motorista, nešto pješaka i ostali koji su upravljali motornim vozilima, pojasnio je načelnik Darko Jurčec.

Naglasivši kako Policijska uprava educira mlađu populaciju po gotovo svim školama u Varaždinskoj županiji, a s lokalnom samoupravom Policija surađuje na 13 projekata, načelnik Jurčec bi prošloj godini dao ocjenu 4+.