Službeni internet portal Varaždinska županija

Održana 15. sjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije

OBJAVLJENO 10.02.2017.

Savjet za zdravlje Varaždinske županije održao je svoju 15. sjednicu u proširenom sastavu, zajedno sa ravnateljima zdravstvenih ustanova sa područja županije te sa predsjednicom Hrvatskog liječničkog zbora Varaždinske županije, Jadrankom Premužić i predsjednikom Županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore Goranom Benkom, u Županijskoj palači. Također, sjednici Savjeta za zdravlje prisustvovao je zamjenik župana Alen Kišić i pročelnica za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac. 

Sjednicu je sazvala predsjednica Savjeta za zdravlje Mirjana Kolarek Karakaš, a raspravljalo se o aktualnom stanju u zdravstvu na području Varaždinske županije, kao i o izvješću o radu Savjeta za zdravlje u 2016. godini.

Ravnatelji zdravstvenih ustanova iznijeli su, uz standardna financijska i medicinska izvješća za 2016. godinu, goruće probleme u zdravstvu i radu njihovih ustanova. Više puta je izrečeno, kao najveći problem u radu zdravstvenih ustanova,  kadrovsko pitanje, odnosno nedostatak liječnika, koji svoj posao  obavljaju stručno i „prekapacitirano“. Liječnici, koji odlaze  u inozemstvo ili  u Zagreb i druge veće centre,  ne odlaze zbog većih plaća, već zbog loših uvjeta rada,  preopterećenosti poslom i loših međuljudskih odnosa, istaknuto je.

Od ostalih problema naveden je nedostatak financijskih sredstava, a koji se javlja između ostalog i zbog neplaćanja jednog dijela pruženih usluga pacijentima od strane Hrvatskog zavod za zdravstveno osiguranje, kao i nedostatna sredstva za tekuće i investicijsko održavanje.

Potrebno je stvarati bolje uvjete rada, ulagati u medicinsku opremu, omogućiti edukaciju i specijalizaciju liječnika, kao i osmišljavati strategiju i mjere za privlačenje  i zadržavanje mladih liječnika te poraditi međusobnim odnosima, zaključeno je.