Službeni internet portal Varaždinska županija

Održan lokalni događaj u sklopu Europskog tjedna regija i gradova

OBJAVLJENO 23.11.2016.

Varaždinska županija 2016. godine je putem Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu nastavila s tradicijom sudjelovanja u partnerstvu s drugim regionalnim predstavništvima u Bruxellesu u obilježavanju manifestacije  Open Days (“Dani otvorenih vrata”). Ova manifestacija je prilika za regije i gradove da predstave svoje uspješne projekte i politike, rasprave o pitanjima važnima za svoja područja, te razmjene informacije s predstavnicima europskih institucija iz drugih regija i gradova.

Tako je u sklopu ove manifestacije, 11. listopada ove godine Varaždinska županija bila regija-partner na panel diskusiji na temu o poduzetništvu u osnovnom i srednjem obrazovanju Varaždinske županije u Bruxellesu.

Važan dio Dana otvorenih vrata su lokalni događaji, koji se održavaju u regijama i gradovima, od rujna do studenog, diljem Europe.

Tema lokalnog događaja u Varaždinskoj županiji, koji se održao 22. studenog,  bila je „Obrazovanje u poduzetništvu za gospodarski rast“.

Prisutne je na početku pozdravio zamjenik župana, Alen Kišić, koji je naglasio važnost daljnjeg ulaganja u obrazovanje, posebno u razvoj i poticanje poduzetništva mladih.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, Miroslav Huđek, predstavio je statističke podatke vezane za upisnu politiku u srednje škole i projekte koje Varaždinska županija provodi na području obrazovanja.

Primjere kako institucije visokog obrazovanja pripremaju studente za poduzetništvo predstavila je Marina Klačmer Čalopa, izv. prof. na Fakultetu organizacije i informatike, koji nudi brojne programe i provodi projkete u kojima studenti stječu znanja i vještine potrebne za razvoj poduzetništva, uključujući, između ostalog, i razvoj start-up poduzeća.

O primjerima i iskustvima iz srednjih škola prisutni su imali priliku čuti od Gospodarske škole u Varaždinu  i Srednje škola Ivanec, koje sudjelovanjem u projektima i razvojem novih kurikuluma potiču mlade na razvoj poduzetničkih ideja.

Kao potporne institucije za poduzetnike, svoje usluge i mogućnosti financiranja iz EU fondova predstavili su Snježana Ljubović iz Agencije za razvoj Varaždinske županije – AZRA i direktor Tehnološkog parka Varaždin, Josip Borak, koji je ujedno predstavio rad Europske poduzetničke mreže, kojim u Varaždinskoj županiji koordinira Tehnološki park.

Zaključci tribine su da i dalje treba jačati suradnju, povezivanje i razmjenu informacija između sustava obrazovanja, poduzetnika i javnih vlasti. FOI i škole su pokazale da se mogu provoditi programi i kurikulumi za razvoj poduzetništva mladih, a poticanjem mladih za uključivanje u učeničko zadrugarstvo, omogućivanjem konkretne prakse u realnom sektoru, stvaranjem aplikacija koje omogućuju mladima da steknu iskustvo koje će im omogućiti lakše snalaženje kad dođu na tržište rada, stvaraju su preduvjeti za razvoj poduzetništva na lokalnoj i regionalnoj razini.

NAJČITANIJE NOVOSTI