Službeni internet portal Varaždinska županija

Nema ulja do bučinog ulja: u Varaždinu izložba bučinih ulja s rekordnim brojem uzoraka iz četiriju država

OBJAVLJENO 26.05.2018.

Bučino ulje Uljare Agroprom Patrčević iz Strmca Podravskog proglašeno je šampionom 1. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe - Adria i 8. Izložbe bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske, koje su održane u subotu, 26. svibnja, u Županijskoj palači u Varaždinu.

Ova laskava titula dodijeljena im je u iznimno jakoj međunarodnoj konkurenciji: na izložbe je pristiglo čak 136 uzoraka bučinih ulja proizvođača iz Hrvatske, ali i Slovenije, Austrije i Mađarske.

U Varaždinu su se prvi put na jednom mjestu okupili proizvođači iz četiriju država, iz područja Alpe - Jadran na kojem marljivi poljoprivrednici već 150 godina proizvode „crno zlato“.

Izložbu je Varaždinska županija tradicionalno organizirala zajedno s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom, a prvi put su se pridružili Grad Zagreb te Savez Alpe-Adria. Cilj je bio da se ovo iznimno kvalitetno ulje dodatno popularizira i prezentira te da se kod potrošača podigne svijest o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje.

- Nikad se na jednom mjestu nije okupio ovako veliki broj proizvođača sa svojim 100-posto čistim bučinim uljem. Bučino ulje poznato je po svojem iznimnom okusu, ali ono je i blagotvorno za zdravlje, pozitivno djeluje na prostatu, smanjuje kolesterol u krvi, djeluje na povišeni krvni tlak, pa čak i na vanjski izgled. Maslinovo ulje i njegove zdravstvene koristi su svjetski poznate, ali bučino ulje nema konkurenciju kad su u pitanju njegovo pozitivno djelovanje na prostatu i drugi učinci na naše zdravlje. Zato smo posebno ponosni što proizvođači iz Varaždinske županije svoja ulja predstavljaju u jedinstvenoj boci s etiketom vrhunskog dizajna, koji je primjeren premium uljima koja nude – rekao je župan Varaždinske županije i predsjednik Saveza Alpe-Jadran Radimir Čačić, koji je otvorio izložbu. 

Uz njega, pozdrave su uputili Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije, Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije i Josip Kraljičković, izaslanik župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Oni su ujedno proizvođačima najbolje ocijenjenih bučinih ulja uručili diplome i priznanja. 

Bučina ulja je ocjenjivala komisija sastavljena od šest iskusnih ocjenjivača iz Hrvatske i Slovenije, a na čelu je bio Nenad Martinec, voditelj Laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec. 

Budući da je njihovo ulje proglašeno šampionom s osvojenih 33,73 bodova od ukupno mogućih 35, Uljari Patrčević je dodijeljena nagrada u iznosu od 15.000 kuna.

Na izložbi Alpe – Adria dodijeljeno je ukupno 11 zlatnih medalja, 47 srebrnih i 38 brončanih medalja.

Kako odrediti kvalitetu bučinih ulja i koji su bili kriteriji za ocjenjivanje, objasnili su stručnjaci iz Bioinstituta Čakovec.

Građani su imali priliku kušati i usporediti bučina ulja, a ujedno i različite proizvode od buče koje je ispred Županijske palače ponudilo 20-ak izlagača iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije te Grada Zagreba, ali i iz Slovenije.

Iznijet je i primjer iz prakse. Predavanje je održao Franz Labugger iz Štajerske, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se specijaliziralo za proizvodnju i prodaju bučinog ulja, te predsjednik Udruge proizvođača bučinog ulja Štajerske, koja okuplja čak 3.500 članova, proizvođača i uljara.  

Izložbi su prisustvovali predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac, a stigla je i Vlatka Vukovac Vranić, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

  

DOBITNICI NAGRADA I PRIZNANJA


ŠAMPION IZLOŽBE

 • Uljara Agroprom Patrčević, Hrvatska


ZLATNA MEDALJA

 • OPG Gorup Darinka, Hrvatska
 • OPG Mirjana Jezernik, Hrvatska
 • OPG Ivica Pozder, Hrvatska
 • Benjamin Šarkanj, Slovenija
 • OPG Zlatko Vularić, Hrvatska
 • Cvetka Bunderla, Slovenija
 • OPG Milan Grabar, Hrvatska
 • OPG Dragan Haramustek, Hrvatska
 • OPG Tamara Tkalec, Hrvatska
 • OPG Sara Andrić, Hrvatska

NAJČITANIJE NOVOSTI