Službeni internet portal Varaždinska županija

Nastavljen projekt: Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije

OBJAVLJENO 07.06.2017.

Danas je na poljoprivrednim površinama OPG Cafuk nastavljen projekt: Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije (http://www.varazdinska-zupanija.hr/repository/public/upravna-tijela/poljoprivreda/dokumenti/publikacije/tradicionalni-proizvodi-vz-kraja-vrtici.pdf ).

Naime, radi se o radionicama gdje djeca vrtićkog uzrasta tokom pedagoške godine odlaze na imanja obiteljskih gospodarstava i direktno ili indirektno sudjeluju u proizvodnji tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije. Tako su danas, djeca dječjeg vrtića Zeko Trnovec sadila Varaždinsko zelje. Tom prigodom djeca su se podučavala kako posaditi Varaždinsko zelje.

Inače, OPG Cafuk bavi se proizvodnjom, pakiranjem i distribucijom poljoprivrednih proizvoda, od čega se najviše ističe proizvodnja svježeg i kiselog Varaždinskog zelja. Od samog početka postupka zaštite varaždinskog zelja oznakom izvornosti, OPG Cafuk aktivni je sudionik u izradi studije za zaštitu izvornosti, ali i prvi proizvođač u samom postupku certificiranja proizvođača od strane kontrolnog tijela.

Obzirom da budućnost tradicionalnih proizvoda nije samo u njihovoj zaštiti, već upravo u prenošenju znanja i vještina, odnosno naslijeđene tradicije s koljena na koljeno, Varaždinska županija osmislila je projekt koji ima za cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije.

Upravo su posjeti djece pojedinim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i manifestacijama važni kako bi uživo vidjeli način pripreme pojedinog tradicionalnog proizvoda te kako bi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a onda i kasnije u životu kao potrošači, davali prednost „domaćem“. Tako djeca posjetima OPG-ovima i sajmovima varaždinskog kraja na najbolji mogući način uče kako nastaju tradicionalni proizvodi, točnije gdje, kada i kako te im se pobuđuje interes za tradicijske proizvode Varaždinske županije.

Sadnji varaždinskog zelja prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek.