Službeni internet portal Varaždinska županija

Najavljen projekt „Kajkavci u Lisinskom“

OBJAVLJENO 28.02.2017.

U Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski” 19. ožujka održat će se izložbeno-prodajni, turističko-gospodarski, poljoprivredni i kulturološki susret „Kajkavci u Lisinskom”, na kojem će pet kajkavskih županija te Grad Zagreb zajednički prvi puta na sajmu u Zagrebu predstaviti svoju raznoliku ponudu.

Tako je u na konferenciji za medije najavljeno kako će se u organizaciji Radija Kaj u  svim prostorima koncertne dvorane kroz kulturno-umjetnička, promotivna i edukativna događanja, predstaviti Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Sudjelovat će obiteljska poljoprivredna gospodarstva i seoska domaćinstva s domaćim, kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima, a ponudu će predstaviti i turističke zajednice, toplice, zdravstveni i ciklo turizam, vinari, pčelari… Posjetitelji će imati priliku kušati najbolje “babičine” kolače i zagorske štrukle, a djeca se igrati s tradicijskim drvenim igračkama koje je zaštitio UNESCO. Organizirat će se modne revije, održati kulinarska natjecanja, u 17:30 sati „Mali kajkavski književni razgovori”, a u 19 sati veliki koncert kajkavskih popevki. Sudionici tog velikog projekta bit će i Hrvatske povijesne postrojbe s područja kajkavskih županija i grada Zagreba.

Direktor Radija Kaj Drago Gradečak istaknuo je kako će 19. ožujka dvorana Lisinski “biti puna kaja” i vjeruje da će svima koji će doći biti lijepo i da će kajkavci predstaviti sve ono najbolje što imaju. Zahvalio je gradonačelniku Milanu Bandiću i županima Darku Korenu, Matiji Posavcu, Predragu Štromaru, Stjepanu Kožiću i Željku Kolaru što su prepoznali tu plemenitu ideju da se po prvi puta okupe na zajedničkom projektu.

Direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec napomenula je kako će predstaviti turističku ponudu, te UNESCO-om zaštićene proizvode – Lepoglavsku čipku, lončarstvo i licitare. Predstavit će i 12 zaštićenih prehrambenih proizvoda, kao što su bučino ulje i varaždinsko zelje te svoju gastronomsku manifestaciju koja će se održati od 19. do 30. travnja pod nazivom “Okusi varaždinskoga kraja”, a na kojoj će se predstaviti 13 restorana sa svojom tradicionalnom ponudom.

Župan Međimurske županije Matija Posavec izjavio je da će njihov glazbeni ambasador biti Mirko Švenda Žiga, te da će to biti i prilika za predstavljanjem kontinentalnog turizma koji je u Hrvatskoj zanemaren, a koji itekako može puno toga ponuditi.

- Neka se pokaže zajedništvo kajkavskih županija i zajedništvo sjevera Hrvatske u gradu Zagrebu. Vjerujem da će biti dobra zabava i da ćemo se svi okupiti na ovom prostoru i biti dio jedne lijepe kajkavske priče – poručio je župan Posavec.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je kako je siguran da će ne samo Zagrepčani nego i građani iz ostalih dijelova Hrvatske doći vidjeti što će ponuditi.           

- Posebno smo ponosni na svoje robne marke – sir Dragec, jabuku Sunčanu, vino Zelinu i portugizec Plješivicu te ostale koji su dosad iznjedrili, ali i dalje na tome radimo kako bi pomagali obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) – naveo je župan Kožić te dodao će se predstaviti OPG-ovi ali i tradicija „Zelenog zagrebačkog prstena”.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar najavio je da će oni ponuditi splet prepoznatljivosti koje Zagorje ima, a prije svega tradiciju i kulturu.

- Djeci ćemo podijeliti 500 tradicijskih igračaka, a posjetiteljima oko 2000 zagrebačkih štrukli. Posjetitelji će također imati priliku probati i zagorsku puricu s mlincima - rekao je župan Kolar te naveo kako su sve to zaštićeni proizvodi.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da tih pet kajkavskih županija i grad Zagreb obuhvaćaju 20 posto površine Hrvatske gdje živi preko 51 posto stanovništva, a u strukturi je preko 60 posto gospodarstva.

- Sretan sam da Zagreb može sudjelovati u tom projektu i biti njegov pokrovitelj. Da nema Zagrebačke županije i još ovih četiriju, pa tko bi grlio grad Zagreb. Mi živimo u simbiozi ljubavi, u sinergiji zajedništva i svehrvatskoj pravoj priči - poručio je gradonačelnik Bandić.

NAJČITANIJE NOVOSTI