Službeni internet portal Varaždinska županija

LOKALNA HRANA – identitet ljudi i kraja

OBJAVLJENO 08.06.2018.

Diljem svijeta generacije ljudi stvarale su stoljećima svoj mjesni identitet, usavršavale su svoja znanja i vještine; čuvale od zaborava poznata jela ili prehrambene proizvode, štitile poseban krajobraz koji je ostao takav kakav jest upravo zahvaljujući uzajamnom djelovanju spomenutih prirodnih blagodati i organizaciji same proizvodnje. Danas je ta poveznica između proizvoda, mjesta i ljudi ne samo nasljeđe koje valja sačuvati već i vrijednost na tržištu s obzirom na to da su potrošači sve zaineresiraniji za kakvoću stvorenu iz zemljopisnog podrijetla, tradicije i tipičnosti. Potrošačima postaju sve više interesantna određena svojstva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji oslikavaju kulturu, identitet i održivi način proizvodnje. Upravo takvi proizvodi istodobno doprinose očuvanju biološke raznolikosti, svjetske kulturne baštine, društveno-kulturnom razvoju i smanjenju siromaštva u ruralnim prostorima.

Primjer jedne takve poveznice ljudi i kraja u Varaždinskoj županiji možemo pronaći u općini Vidovec poznatoj po proizvodnji Varaždinskog zelja, proizvoda zaštićenog oznakom izvornosti. Budući da je Varaždinsko zelje stoljećima jedna od temeljnih poluga gospodarskog razvoja ovog kraja, posve je razumljivo što su  generacije Vidovčana u njemu pronalazile i još uvijek u njemu imaju izvor prihoda za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Od zelja se živjelo i ne treba se čuditi što su bez iznimke svi naraštaji Vidovčana uzgoju zelja poklanjali posebnu pozornost. O kakvom je odnosu riječ najbolje govori i to što, ne samo proizvođači, nego i ukupno stanovništvo vidovečkih naselja s ponosom za sebe kažu da su Zeljari.

Stanovnici Varaždinske županije čuvaju dugogodišnju tradiciju proizvodnje domaćih jela i uzgoja autohtonih životinja ovog kraja koja predstavlja bogatstvo i plod tradicije, truda i rada uz korištenje znanja obogaćenih specifičnim povijesno-geografskim uvjetima prostora. Iako su danas tradicionalni proizvodi redovito proizvodi vrhunske kvalitete, odnosno dodane vrijednosti, kako zbog bolje kakvoće sirovine, tako i zbog korištenja tradicionalnih tehnoloških postupaka, budućnost ovih jedinstvenih proizvoda nije samo u njihovoj zaštiti, već upravo u prenošenju znanja i vještina, odnosno naslijeđene tradicije s koljena na koljeno te njihova popularizacija.

 

EDUKACIJA DJECE PREDŠKOLSKOG UZRASTA

 

Varaždinska županija osmislila je projekt koji ima za cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama. Na tragu toga, nastala je i ideja da se najmlađe stanovnike, tijekom pedagoške godine u vrtićima - na njima prihvatljiv i pristupačan način - upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima. Isto se realizira putem distribucije edukativne prigodne brošure u vrtićima, koja osim prigodnih priča i predstavljanja zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, sadrži i prigodne zagonetke, poslovice, izreke, igrice, fotografije te ilustracije.

Tijekom godine sustavno se organiziraju brojne aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja tradicionalnih proizvoda i biološke raznolikosti, upoznavanje najmlađih sa zaštićenim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima varaždinskog kraja.

Pa se tako organiziraju posjeti uslužnim uljarama u kojima se proizvodi bučino ulje, obilaze se poljoprivredna gospodarstva koja drže zagorskog purana i/ili kokoš hrvaticu. Sade se sadnice varaždinskog zelja, te se organizira berba i gaženje varaždinskog zelja.

Tako je u petak organizirana sadnja Varaždinskog zelja na poljoprivrednim površinama obitelji Cafuk. Upravo su posjeti djece pojedinim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i manifestacijama važni kako bi uživo vidjeli način proizvodnje pojedinog tradicionalnog proizvoda te kako bi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a onda i kasnije u životu kao potrošači, davali prednost „domaćem“

Što dobivaju djeca ?

Djeca kroz vlastito iskustvo stječu konkretne spoznaje o tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama životinja svoga kraja. Šire se spoznaje o zdravoj prehrani, uče kako prepoznati varaždinski klipić kao tradicionalni proizvod, uče se koristiti brošurom i enciklopedijama kao izvorom informacija, stječu spoznaje o sivoj pčeli i dobrobiti meda, te medu kao zdravoj zamjeni za šećer, djeca si osvješćuju utjecaj čovjeka na okoliš i obratno, djeca shvaćaju važnost života u skladu s prirodom, čuvanja biljaka i životinja, djeca istražuju i donose svoj sud, prepoznaju razlike između kokoši hrvatice i ostalih pasmina, prepoznaju karakteristike zagorskog purana, uče prepoznati varaždinsko zelje, uče kako ga spremiti za zimu i koje su njegove dobrobiti za zdravlje.

Što dobivaju odgojitelji ?

Odgojitelji i ostali zaposlenici vrtića aktivnim sudjelovanjem u projektu osvješćuju svoj zavičajni identitet kao i svijest o važnosti očuvanja tradicije zavičajnog kraja.

Što dobiva lokalna zajednica ?

Ovakva događanja doprinose potpunijem odgoju i obrazovanju u svrhu zaštite okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti, podizanja svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelje se na izgrađivanju pozitivnih stavova prema prirodi i okruženju u kojem se živi i to od najranije dobi.

Važno je da najmlađi stanovnici Varaždinske županije nauče prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, da bi kasnije u životu kao potrošači davali prednost „domaćem“ pred uvozom.

Pri svemu tome značajno bismo potencirali edukaciju najmlađih koja zasigurno predstavlja itekako isplativu investiciju i siguran put ka očuvanju ovih neprocjenjivih vrijednosti.