Službeni internet portal Varaždinska županija

Komemorativnom svečanošću odana počast poginulim pripadnicima promatračke misije EZ

OBJAVLJENO 05.01.2018.

Polaganjem vijenaca i prigodnim govorima kod komemorativne kapele obilježena je 26. obljetnica pogibije petero pripadnika promatračke misije Europske zajednice u Podrutama kod Novog Marofa.

Uz članove obitelji poginulih, vijence su položili i predstavnici Varaždinske županije zamjenik župana Tomislav Paljak te predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske prof.dr.sc. Mate Granić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića, državni tajnik Zdravko Jakop, saborski zastupnik Anđelko Stričak te gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač sa suradnicima.  

U ime Županije obratio se predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac koji se zapitao je li prije 26 godina u Europi itko vjerovao da postoji narod koji je spreman ubijati i uništavati.
- Ovim činom je srpski agresor pokazao svoje pravo lice i maske su pale. Nakon ovog čina u Podrutama i oni u Europi koji nisu vjerovali, ili nisu htjeli vjerovati, spoznali su tko je pravi agresor. Danas odajemo dužno poštovanje i pijetet nedužnim ljudima. Neka im je vječna slava – naglasio je Alen Runac. 

Podsjetimo, tijekom agresije na Republiku Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine, na povratku iz Mađarske u Hrvatsku, nenaoružani helikopter s članovima mirovne misije EZ-a, u kojem su bili Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne, srušen je raketama iz borbenog zrakoplova MIG-21 jugoslavenske vojske.

NAJČITANIJE NOVOSTI