Službeni internet portal Varaždinska županija

Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu proslavio 38. godišnjicu rada

OBJAVLJENO 20.12.2017.

U Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin danas je, 20. prosinca, svečanom priredbom obilježena 38. godišnjica rada te ustanove, kao i 10. godišnjicu osnivanja Dnevnog centra za starije osobe.

Dom je otvoren na Badnjak 1979. godine, a danas ima 96 zaposlenih koji skrbe o više od 360 korisnika, od kojih je njih 158 smješteno na odjelima pojačane njege.

- Možemo reći da je malo vjerojatno da je mnogo institucija koje su doživjele ovako značajan jubilej, odnosno onih koje se mogu pohvaliti ovako kvalitetnim dugotrajnim radom – rekao je ravnatelj Doma Milivoj Kolonić, koji je naveo i da je najveći problem nedostatak smještajnih kapaciteta, pa na mjesto u Domu i dalje čeka oko 1.500 osoba.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je istaknuo da je uvijek iznenađen toplinom, energijom i motiviranošću korisnika Doma.

- Ovaj Dom nikako ne bih nazvao domom za starije i nemoćne, kad vidim koliko se volje i elana unosi u sve što rade. Niste vi nemoćni, jer imate moć izmamiti osmijeh na lica drugih. Ovdje ste našli svoj drugi dom i nužno je istaknuti tu simbiozu korisnika i ljudi koji rade u ovoj ustanovi, jer svi oni doprinose tome da ovdje bude ugodno i lijepo – rekao je Vugrin.

Naveo je da se s ciljem poboljšanja infrastrukturnih uvjeta krenulo s projektom energetske obnove Doma.

- To je veliki financijski i organizacijski zahvat, ali se mora napraviti. Projekt se za sredstva iz EU fondova može prijaviti od sredine siječnja, a projektna dokumentacija bi trebala biti gotova do kraja ove godine. Bit ćemo među prvima koji se prijavljuju, nećemo gubiti vrijeme, a procjene su da će trebati uložiti oko 17 milijuna kuna. Željeli bismo da građevinski radovi počnu tijekom sljedeće godine i bilo bi idealno da u sljedeće dvije godine imamo zaokruženu cjelinu i da ćemo zaokružiti ovaj projekt - izjavio je Vugrin.

Korisnike i djelatnike Doma te njihove goste zabavljali su etno duo Goga & Željko te folklorna i pjevačka skupina Doma, a postavljena je i prodajna izložba rukotvorina.

NAJČITANIJE NOVOSTI