Službeni internet portal Varaždinska županija

Djeca iz dječjih vrtića obilježila Dan Europe

OBJAVLJENO 10.05.2017.

I ove godine u sklopu Dana Europe koji se svake godine obilježava 9. svibnja, u parku Vatroslava Jagića u Varaždinu održana je već tradicionalna manifestacija pod nazivom „Europa u srcu Varaždinske županije“. Manifestaciju su zajednički organizirali Varaždinska županija i Grad Varaždin u suradnji s Društvom „Naša djeca“ Varaždin, a na njoj su sudjelovala djeca iz ukupno 28 dječjih vrtića s područja Varaždinske županije, predstavljajući države članice Europske unije.

Već tradicionalno, djeca su na omeđenom teritoriju svoje države na jedinstven i zanimljiv način građanima predstavila sve što su naučila o pojedinoj državi članici i njezinim kulturnim i geografskim znamenitostima te povijesnim ličnostima te tako prezentirala povijesno i kulturološko bogatstvo europskih naroda, a poseban naglasak bio je na lokalnim tradicionalnim proizvodima.

Manifestaciju je otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, te istaknuvši važnost ovog projekta pohvalio je rad svih mališana i njihovih odgajatelja koji su ovu manifestaciju pripremali s puno truda kako bi obilježili ovaj dan.

- Ovo je jedna prekrasna tradicija koja traje još od 2004. godine kada je Hrvatska još bila u povojima prilaska Europskoj uniji. Danas je Hrvatska punopravna članica Europske unije i zaista je prekrasno vidjeti svu raskoš djece iz ovih 28 vrtića koji ispunjuju ovaj park smijehom i veseljem, a u konačnici i Europom. Ove godine po prvi puta od 2004. godine nismo dobili potporu države, odnosno Ministarstva vanjskih poslova u iznosu od 10 tisuća kuna pa je Županija trošak organizacije preuzela na sebe. Jedan od razloga je želja za nastavkom ove prekrasne tradicije, a pošto su Europski tjedan, odnosno Europski dan ove godine posvećeni očuvanju lokalnih autohtonih proizvoda, kojih Varaždinska županija ima velik broj, od kojih su neki poput Varaždinskog zelja već i zaštićeni na nivou Europske unije, te očekujemo i neke druge, upravo to je i drugi razlog nastavka ove tradicije – istaknuo je zamjenik Kišić te dodao kako se nada da će država iduće godine ponovo potpomoći ovu akciju, bez obzira tko bio na vlasti.

Otvaranju manifestacije nazočile su i Povjerenica Vlade Republike Hrvatske za Grad Varaždin Dragica Đula te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije mr.sc. Jelena Zrinski Berger.

Inače, u spomenutoj manifestaciji sudjelovali su Dječji vrtići: Bubamara Kneginec, Palčić, Zeko Trnovec, Petar Pan Črešnjevo, Smjehuljica Ludbreg, Iskrica Ludbreg, Zeko Ljubeščica, Dječji svijet – Varaždin, Varaždin-Trakošćanska, Bajka, Bambi Sračinec, Dječji svijet – Petrijanec, Panda, Dječji svijet – Beretinec i Beletinec, Ivančice Ivanec, Pinokio, Vžd. Aleja kralja Zvonimira, Mala oaza, Predškola Društva Naša djeca, Zeko Cestica, Varaždin Kozarčeva, Bajka, Zeko Varaždin, Zečić, Bajka, Čira čara, Koprivnička i Dravska, Gortanova i Biškupec.

NAJČITANIJE NOVOSTI