Službeni internet portal Varaždinska županija

Djeca i mladi učili o važnosti zaštite intelektualnog vlasništva, podršku dao i zamjenik Paljak

OBJAVLJENO 14.11.2017.

U Varaždinu je u utorak, 14. studenoga, održan drugi po redu Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade pod motom „Budi inovativan, budi kreativan – budi DIV“, u sklopu kojeg su za djecu od u dobi od šest, pa sve do 18 godina u kinu Gaj i Gradskoj vijećnici bile organizirane radionice, predstave i projekcije s ciljem da se educiraju o važnosti zaštite i poštivanja prava intelektualnog vlasništva.

Projekt koji je osmislio i organizirao Državni zavod za intelektualno vlasništvo podržao je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, kao i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

- U Varaždinskoj županiji smo, primjerice, zaštitili Varaždinsko zelje na razini Europske unije, pa se nitko drugi ne može koristiti imenom našeg autohtonog proizvoda. Važno je da se kod djece osvijesti i pojam intelektualnog vlasništva, posebice ako znamo da je studija provedena u EU pokazala da čak 50 posto mladih smatra da je u redu kupiti krivotvoreni proizvod, a još više njih opravdava nelegalno preuzimanje sadržaja. Intelektualno vlasništvo danas nazivaju „naftom 21. stoljeća“ i vjerujem da ćemo se u Hrvatskoj i ovakvim događanjima i edukacijama za djecu pomaknuti prema vrhu, jer kreativnost i inovacije pokreću i gospodarski razvoj – istaknuo je zamjenik Paljak.

Dan intelektualnog vlasništva održan je u tri dijela. Djeca iz nižih razreda osnovnih škola su pogledala predstavu „Tko je to izumio“ koja im je na zabavan način predstavila hrvatske izumitelje i autore, učenici viših razreda su pogledali interaktivni zabavno-edukativni mozaik „Imam ideju“, a koji im je približila pojam intelektualnog vlasništva, dok je za srednjoškolce bio prikazan dokumentarni film o uspješnim mladim hrvatskim inovatorima i kreativcima.

NAJČITANIJE NOVOSTI