Službeni internet portal Varaždinska županija

Akcija „Živjeti zdravo „ okupila veliki broj građana

OBJAVLJENO 18.03.2017.

Savjetovanje građana o važnosti zdrave prehrane, tjelesnoj aktivnosti i izbjegavanju značajnih čimbenika rizika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti te podjela promotivnih materijala, ali i mjerenje tlaka i šećera u krvi, održala se danas u Varaždinu u okviru  inicijalne javnozdravstvene akcije u sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“. Akcija je okupila veliki broj građana koji su došli na Franjevački trg kako bi se informirali o zdravom načinu življenja.

Samu akciju podržao je i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je pohvalio ovakve događaje te naznačio kako je važno brinuti se o vlastitome zdravlju.

- Važno je brinuti o svome zdravlju, moramo ukazivati na probleme i pomagati. Nažalost, karcinom dojke još je uvijek u Hrvatskoj, pa i u Varaždinskoj županiji, važan javnozdravstveni izazov jer se nalazi među deset vodećih uzroka smrti u žena.Treba poticati žene na preglede, a one bolesne uključivati u različite programe kako bi što bezbolnije i lakše prebrodile zloćudne bolesti – rekao je zamjenik Kišić te dodao  kako Varaždinska podupire preventivne akcije koje svake godine organizira Županijska liga protiv raka.

Akciju je inače organizirao Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije u suradnji sa učenicima i djelatnicima Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti koji će uskoro provoditi prigodni program pod nazivom „Osam prirodnih liječnika“. Sam program je namijenjen zdravstvenom prosvjećivanju građana grada Varaždina na interaktivan i praktičan način, uz pomoć postavljenih zdravstvenih stanica/postaja na kojima se građani mogu informirati o zdravstvenim vrijednostima prirode i pojedinih vrijednosti osam prirodnih liječnika: prehrane, tjelovježbe, vode, sunca, umjerenosti, zraka, odmora i povjerenja.

Akciji su se pridružili i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Kovačić te Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med., spec. javnog zdravstva.

NAJČITANIJE NOVOSTI